Lang houdbaar

0

Ondernemerschap is in trek. Gelukkig zijn er veel jongeren die deze ambitie hebben. Echter: wat is de truc om een succesvol bedrijf te worden, te zijn en te blijven?

Zoals jullie weten, bestaat Jooren Scheepsschroeven ruim zestig jaar. Zoiets gaat niet vanzelf. Sinds 1999 ben ik directeur en, al zeg ik het zelf, met succes. In de twintig jaar dat ik aan het roer sta, lieten de jaarcijfers altijd een positief resultaat zien.

Nederlandse ondernemingen die jaar in en jaar uit een gezond rendement behalen, daar zijn er niet zo veel van. Hoe maken ondernemers die die kracht bezitten, het verschil?

De kunst is om, naast een heldere koers te volgen, de bedrijfsvoering te blijven verbeteren, te zorgen voor innovatie en leiderschap… om het bedrijf op lange termijn centraal te zetten. Focus heet dat. Onverstoorbaar en met een scherp oog voor de onderlinge samenhang van die pijlers je doel strategisch verankeren. (leuke woordspeling) Door consistent te blijven creëer je een opwaartse spiraal die resulteert in een solide en bestendig bedrijf.

Een belangrijk advies aan startende ondernemers is dat ze zich niet verliezen in wat de wereld allemaal te bieden heeft. Maak keuzes en wil niet van alles. Je kunt niet overal goed in zijn.

Mensen hechten waarde aan dingen die we kunnen zien, horen, proeven, ruiken of voelen. Dus we koesteren geld, spullen, lunches, luxe enzovoort. Dit rijtje is in de huidige tijd nog aan te vullen met apps en internet. Maar het belangrijkste, en wat de meesten dus vergeten, is TIJD.

Succesvolle ondernemers weten dat tijd hun meest waardevolle bezit is. Ook ik heb de eerste jaren van mijn carrière lange draaidagen gemaakt. Zeventig, tachtig uur per week was me niet vreemd. Daarmee heb ik een goed fundament neergezet. Uren maken is nog steeds het succes van kwaliteit in je ondernemerschap.

Durf uit je comfortzone te treden. Maak je eigen verschil en spiegel jezelf niet aan een ander. Wéés anders. Ik heb ‘gevochten’ en mijn doel is zeker geslaagd.

Een laatste tip voor jonge, startende ondernemers: focus en tijd zijn dus belangrijk… De stip op de horizon. Stel een duidelijk doel vast en wijk daar niet van af. Zorg dat je weet waar je voor staat en waar je naar toe gaat. Dan overleef je ook de dieptepunten, die nu eenmaal bij ondernemen horen. Zoals mijn man soms zegt: “Dymphina, je bent een bulldozer!”

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.