Koning Willem-Alexander en koningin Máxima brachten dinsdag 24 oktober een bezoek aan Spakenburg. Ze bezochten daar de oudste nog actieve scheepswerf in Nederland en de museumhaven.
Aan het eind van het rondje dat zij door Eemland maakten, kreeg het koninklijk paar een rondleiding door de museumhaven van Spakenburg en over Scheepstimmerwerf Nieuwboer. Marco Venendaal, sinds 2015 eigenaar van de botterwerf, gaf uitleg over de Bunschoter botter, over de ambachtelijke wijze waarop wordt gewerkt aan deze schepen en over hoe dit vak voor de toekomst kan worden behouden.
Tot 2015 was de familie Nieuwboer eigenaar van de botterwerf. Zij runde de Spakenburgse werf sinds 1829. De Rijksvoorlichtingsdienst beschrijft de werf als volgt: “De werf in de museumhaven is nog in bedrijf; er wordt onder meer met leertrajecten gewerkt aan het behoud van het scheepstimmerambacht. De nog werkende werf is een rijksmonument met papieren uit 1581, en gespecialiseerd in oude ambachten uit de botterbouw. De werf speelt een belangrijke rol in het behoud van de botter, het unieke varende erfgoed van de voormalige Zuiderzeehaven.”
Larikshout
Venendaal benadrukte de historie van de werf in zijn gesprek met Willem-Alexander en Máxima. In 1583 was hij er al en daarvoor was er waarschijnlijk ook al een werf. “Een jaar na het ontstaan van de werf werd Willem van Oranje vermoord; dat is lang geleden.”
De koning stelde gerichte vragen… over de mast die gemaakt werd en of het goede larikshout nog wel te krijgen is in Nederland. Hij wist zelf al dat hoe hoger de lariks groeit, hoe beter het hout is. Ook wilde hij graag weten hoe lang het vervangen van een gang (een langsscheepse reeks planken) duurde. Venedaal na afloop: “Het is een eer en het is fantastische PR voor je bedrijf.”
Teloorgang van botters
Sinds de teloorgang van de botter als vissersvaartuig wordt dit schip tegenwoordig alleen nog voor de watersport gebruikt. Met twee meesterscheepsbouwers, Jeroen Ros en Eric Diekerhof, werkt Marco Venendaal dagelijks aan de botters. Er liggen er nog ruim twintig in de haven van Spakenburg.