- Advertentie -
- Advertentie -

Kip-ei

- Advertentie -

Delen

2-wekelijkse column, geschreven door Michel Gonlag.

Om de oorsprong van reptielen te achterhalen moet we een dikke 330 miljoen jaar terug naar een periode die het Carboon wordt genoemd (dat wisten ze toen nog niet). De naam is Latijn voor koolstof omdat de aardlagen uit die tijd veel steenkool bevatten. Dus tegelijk met de reptielen ontstonden tijdens het Carboon de fossiele brandstoffen (ook dat wisten ze toen nog niet).

Dat moet het paradijs zijn waar Thierry Baudet naar terugverlangt. Helemaal omdat er een omgekeerd broeikaseffect plaatsvond in die periode. Het begon heel warm en er was heel veel jungle op de wereld, waardoor zo veel CO2 werd gebruikt door de planten dat er ijskappen groeiden en de zeespiegel daalde. Het blijft iets magisch dat enorme hoeveelheden CO2 toen werden opgezogen, met de plantjes in de aardbodem verdwenen en nu weer vrijkomen omdat we de plantjes van toen in de vorm van olie, gas en steenkool opstoken. Het verschil is natuurlijk dat het Carboon zo’n 60 miljoen jaar duurde en wij al die zorgvuldig in de aardbodem bewaarde energie in een paar honderd jaar erdoorheen jagen. 

Halverwege het Carboon verschenen dus reptielen, de uitvinders van de eierschil. Dankzij die schil werden ze de eerste gewervelde dieren die hun ei op het land legden zonder dat het ei uitdroogde. Er waren toen in geen velden of wegen kippen te zien. Kippen zijn vogels, eigenlijk kleine, gevederde dinosauriërs waar de wereld nog een kleine 200 miljoen jaar op moest wachten. Dus daarmee komt een einde aan de discussie wat er eerder was. Het was het ei. 

Helaas komt er niet meteen een einde aan bekende kip-ei-situaties. Om autonoom te mogen varen, moet je eerst bewijzen dat je het kan. Maar hoe bewijs je dat als het nog niet mag? De Belgen gaan voortvarender te werk en staan semi-autonoom varen toe, buiten de vaarwegen om die onder de Akte van Mannheim vallen. Daarmee is België omgetoverd in een proeftuin voor autonoom varen. Zo doorbreken ze die vervelende kip-ei-situatie en als meesters in spreekwoorden en gezegdes hebben ze daarmee een heel nieuw wiel uitgevonden. Dat hoeven wij straks dus niet meer te doen. 

Blijft over de vraag: waarom autonoom varen? Personeelsgebrek? Je hebt inderdaad minder mensen nodig als één man meerdere schepen kan bedienen. Dan wordt het varen goedkoper en steek je de vrachtauto’s de loef af, want voordat die autonoom kunnen rijden… Maar dat is waarschijnlijk niet de belangrijkste reden. Dat is namelijk vooruitgang: iets dat mogelijk is, moet ook worden uitgeprobeerd. Zo zit de mens in elkaar. En niet alleen de mens. Reptielen legden hun eieren ook niet voor niets op het land. Gewoon omdat het kon.

Michel Gonlag
- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -