- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsKinderdijk presenteert nieuwe trots: beurtschip Alles Heeft een Tijd

Kinderdijk presenteert nieuwe trots: beurtschip Alles Heeft een Tijd

- Advertentie -

Delen

Beurtschip Alles Heeft een Tijd is de nieuwe aanwinst van Stichting UNESCO Werelderfgoed Kinderdijk. Het schip zal vanaf 2022 fungeren als drijvende tentoonstelling.

Vrijdag 19 november hadden zich op de kade bij het bezoekerscentrum in Kinderdijk de genodigden verzameld. Vertegenwoordigers van de Erfgoedlijn Waterdriehoek, het IBP-fonds, sponsors en bedrijven die de renovatie van het beurtschip mogelijk hebben gemaakt. Namens de stichting waren directeur Van Steenbergen en vicevoorzitter Van Leussen van de raad van toezicht aanwezig. Ook de gemeente Alblasserdam was vertegenwoordigd: burgemeester Jaap Paans en wethouder Arjan Kraijo. Aan hen de eer om het schip officieel te openen.

Molens

Omdat het beurtschip bij Museummolen Blokweer ligt, vertrok de delegatie met de Jantina naar die locatie. Een relaxte trip met mooi zicht op de molens van Kinderdijk. Bij Blokweer stond Jan-Willem de Winter, projectleider bij de renovatie van het schip, de groep op te wachten. Hij gaf in het kort uitleg over de renovatie. “Er is veel werk verzet en het is nog niet af. Alles Heeft een Tijd is en blijft een zeilschip en een nieuwe mast en giek en het maken van de zwaarden en het roer staan op de planning. De opening van het schip vandaag heeft betrekking op de belevenis in het ruim.”

Hij bedankte alle betrokkenen voor hun inzet en enthousiasme en hij noemde met name de vrijwilligers die bijna dag en nacht hadden gewerkt om het schip af te krijgen voor deze dag. Tijd voor wethouder Kraijo om samen met de burgemeester het schip te openen. Na een korte speech onthulden zij de naam van het schip: Alles Heeft een Tijd.

Alles Heeft een Tijd ligt bij Museummolen Blokweer. (foto Lia Zomer)

Drijvende tentoonstelling

In het ruim zal een permanente tentoonstelling te zien zijn die in het teken staat van watermanagement. Bezoekers kunnen korte films bekijken over de Sint-Elisabethsvloed van 1421, het watersysteem van de Alblasserwaard en de toekomst met de uitdagingen van klimaatverandering.

De tentoonstelling past naadloos in het historische schip. Er waren vrijwel geen aanpassingen nodig. De bedrijven Superbuff en AENC hebben samengewerkt om de presentatie te realiseren zonder afbreuk te doen aan de authentieke inrichting van het ruim. De schermen staan in transportkisten en van de bekabeling is niets te zien. Bezoekers kunnen straks zittend op een bankje de films bekijken in een entourage uit de jaren 20 van de vorige eeuw. De genodigden hadden 19 november de primeur: zij zagen als eersten de films.

Enthousiasme en complimenten alom. Voor de manier waarop de schermen zijn geïntegreerd in het schip én voor de inhoud en vormgeving van de films. Mooi zoals het ruim is teruggebracht in zijn oorspronkelijke staat. Chapeau voor het werk dat verzet is; bovendeks en in het ruim. De afwerking is met liefde en vakmanschap gedaan en past bij het schip.

Alles Heeft een Tijd

In 1914 is Alles Heeft een Tijd gebouwd door Scheepswerf De Bock en Meyer in Oude Wetering. Het is een Zuid-Hollandse aak die dankzij zijn lichte bouw en lage kruiphoogte geschikt was om lading te vervoeren over smalle binnenwateren en onder lage bruggen door te varen.


Afmetingen Alles Heeft een Tijd
Lengte: 19 meter
Breedte: 3,85 meter
Diepgang: 0,35 meter
Kruiphoogte: 1,20 meter


Echt lang is het schip niet als beurtschip in gebruik geweest. Het lag vanaf de jaren 30 afgemeerd in Alphen aan de Rijn en is bewoond geweest. In 1984 kocht Maritiem Museum Rotterdam het schip.

In 2017 kreeg Stichting Werelderfgoed Kinderdijk de Jantina en de Alles Heeft een Tijd van het museum voor het symbolische bedrag van 1 euro. De Jantina vaart intussen als elektrische rondvaartboot door het gebied. Voor Alles Heeft een Tijd had de stichting een andere bestemming, die van een drijvende tentoonstelling.

In historische staat

De wens was om het schip terug te brengen zoals het was in de jaren 20. Vrijwilligers zijn druk geweest met het schip te ontdoen van mos en roest en met het verf- en lakwerk. Scheepsbouwbedrijf J. Schlieker en Zonen bracht enkele dubbelingen aan waardoor het schip waterdicht is. Koning Molenzeilen heeft de koekoek en het schuifluik voorzien van afdekhoezen en het dekkleed over het ruim vervangen.

Voor de aankleding van het schip heeft de stichting artikelen gebruikt die door museum De Koperen Knop uit Hardinxveld-Giessendam en Maritiem Museum Rotterdam zijn gedoneerd. En het werk is nog niet af: vrijwilligers zijn momenteel bezig met de verdere inrichting zoals het vroeger was, met een kleine woning in de roef en slaapplekken in het vooronder.

Vanaf 2022 zal Alles Heeft een Tijd geopend zijn voor bezoekers.

tekst: Lia Zomer

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -