- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsUitvaren Boogbrug Vianen lukte nu wel

Uitvaren Boogbrug Vianen lukte nu wel

- Advertentie -

Delen

Rijkswaterstaat en aannemerscombinatie KWS – VES – DDM hebben zondagavond 20 november alsnog de stalen Boogbrug Vianen verwijderd. De werkzaamheden startten om half negen ‘s ochtends en duurden uiteindelijk tot één uur ‘s nachts.

Het was de tweede poging… Twee weken eerder moest de operatie worden afgebroken door een kapotte lierkabel.

Legotechniek

De brug heeft een gewicht van circa 5.000 ton en een hoogte van circa 30 meter. Dat maakte de klus geen alledaags karwei. Onderaannemer Mammoet bouwde een zogenaamd gantry-systeem: een hijssysteem waardoor de brugboog kon worden ondersteund en opgetild. Op een ponton die onder de brug werd geplaatst, zaten acht masten gemonteerd die in de acht heftorens op de brug werden gekoppeld, als een soort legotechniek.

De ponton nam, bij hoog water, het gewicht van de brug over. Omgevingsmanager Sascha Oskam: “Ik ben ontzettend trots dat we deze omvangrijke operatie samen voor elkaar hebben gekregen. De verwijdering verliep veilig en beheerst. Aannemerscombinatie KWS – VES – DDM heeft geweldig werk verricht.”

Recyclen

De stalen boogconstructie wordt de komende zeventien dagen in stukken gesneden in de voorhaven van de Prinses Beatrixsluis. De aannemer is daar 24 uur per dag mee bezig. De brug is straks klein genoeg om onder de Jan Blankenbrug doorgevaren te worden voor de uiteindelijke sloop op de werf van Mammoet in Schiedam. Daar worden de staaldelen nog kleiner gemaakt en afgevoerd naar een erkende verwerker die voor recycling zorgt.

De boogbrug had sinds de ingebruikname van de twee nieuwe Lekbruggen in de snelweg A2 bij Vianen geen functie meer. De afgelopen jaren zijn verschillende mogelijkheden onderzocht om de brug te hergebruiken. Dat bleek niet realiseerbaar.

Veel bekijks

Het uitvaren van de Boogbrug trok veel publiek – digitaal en op locatie. Doordat het ponton verlicht was kon men het uitvaren goed volgen. Op de livestream keken ongeveer 6.000 mensen mee naar het uitvaren van de ‘IJzeren Dame’.

De aannemer start maandag met het verwijderen van het laatste deel van de brug, de aanbrug in Vianen. Dit is het brugdeel in de uiterwaard.

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -