- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsKick-off voor digitaliseringsproject op Spree-Oder-traject

Kick-off voor digitaliseringsproject op Spree-Oder-traject

- Advertentie -

Delen

In Duitsland is AutonomSOW II officieel gestart, een door het verkeersministerie gesubsidieerd project rond digitalisering in de binnenvaart. Zes projectpartners gaan een digitaal informatieplatform ontwikkelen voor het binnenvaartvervoer op de Spree-Oder-vaarweg (SOW).

Het project heeft een looptijd van drie jaar en moet een bijdrage leveren aan het verhogen van de transparantie en de planbaarheid van het vervoer over water. De binnenvaart loopt wat dat betreft achter bij het wegvervoer, volgens de initiatiefnemers.

Logistieke ketens

Digitalisering is nodig om binnenvaart beter te kunnen integreren in logistieke ketens. Daartoe hebben havens, rederijen, verladers en logistieke bedrijven data nodig over onder meer de vertrek- en aankomsttijd van schepen, maar ook over de transportduur en de ladingcapaciteit. De vaarwegbeheerder kan deze data gebruiken om het vervoer via de vaarwegen efficiënt te helpen sturen.

Het Duitse verkeersministerie ondersteunt het project vanuit het Moderniteitsfonds met 1,5 miljoen euro. De projectleiding is in handen van technologiebedrijf Alberding uit Wildau. De andere partners zijn de haven van Berlijn (BEHALA), binnenhavenbond BöB, de TU Berlijn (vakgebied maritieme systemen), het Instituut voor Communicatie en Navigatie van de DLG (Deutsche Gesellschaft für Luft- und Raumfahrt) en de haven van Königs Wusterhausen (LUTRA).

Algoritmes

Ze gaan data over (de vervoerde tonnage en het transport op) het Spree-Oder-traject verzamelen en combineren en deze vervolgens via een digitaal platform ontsluiten voor alle partijen die betrokken zijn bij binnenvaartvervoer op deze vaarweg. Er worden algoritmes en systemen ontwikkeld en getest om real time data te verzamelen over de vervoerssituatie, de vaarweg zelf en het energieverbruik.

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -