KD Workboats bouwt Javelin 22.22

0

Javelin International presenteerde vrijdag 22 juni de Javelin 22.22, een zeewaardig multifunctioneel werkschip. De Javelin, gebouwd door KD Workboats, is specifiek ontworpen voor crew tendering, hydrografisch en seismologisch onderzoek en survey-activiteiten. Het eerste vaartuig, dat de Guardian heet, is gebouwd in opdracht van Braveheart Shipping en werd gedoopt door Caroline Hakvoort.

De Javelin 22.22 is het eerste werkschip ter wereld dat is uitgerust met een gyro-stabilisatiesysteem. “Dit stabilisatiesysteem, ontwikkeld door het Amerikaanse bedrijf Seakeeper, wordt doorgaans uitsluitend in superjachten geplaatst”, stelt Javelin-directeur Jelle Hakvoort. “Maar een rustige ligging is niet alleen plezierig voor de bemanning van een luxe jacht. Het is ook uitermate belangrijk voor het goed kunnen uitvoeren van survey-werkzaamheden. De gyro, die in het schip is geplaatst, elimineert namelijk schommelingen zonder daarbij een luchtstroom onder het schip te creëren en maakt het daardoor mogelijk tot een golfhoogte van 4 meter heel nauwkeurige metingen te verrichten.” Werkschepen zonder een dergelijk systeem moeten hun survey-activiteiten bij golfhoogtes vanaf circa 2 meter staken.

Crew tendering
De meeste schepen die worden gebruikt voor crew tendering kunnen slechts beperkt worden ingezet vanwege een te hoge golfslag. Bij de Javelin 22.22 kunnen medewerkers zelfs bij golven tot 2 meter hoogte veilig overstappen van boord naar hun werkplek. “Dat is mogelijk dankzij de combinatie van het gyro-stabilisatiesysteem en het Dynamic Positioning-systeem”, legt Hakvoort uit. “Met behulp van het DP houdt de Javelin met gebruik van de eigen schroeven haar positie en koers automatisch constant. De gyro van Seakeeper zorgt vervolgens voor de stabiliteit.”
Hoe stabiel het schip is, bleek ook afgelopen vrijdag. Na de doop werd de aanwezigen de mogelijkheid geboden een rondvaart aan boord van de Javelin te maken. Ondanks een forse wind (kracht 5) en zonder gebruik van de stabilisator, had het schip weinig hinder van de golfslag.

(foto’s E.J. Bruinekool Fotografie)

Multifunctioneel
De Javelin is een multifunctioneel schip. “Het is geschikt voor crew tendering, survey werkzaamheden, aanleg en onderhoud van windmolenparken en ROV- en duikwerkzaamheden”, vertelt Hakvoort. “Wij hebben het schip specifiek ontwikkeld om tot voorbij de 200-mijlszone te kunnen opereren. Een groter werkgebied brengt met zich mee dat de bemanning soms langere tijd op zee zal verblijven. Daarom beschikt de Javelin niet alleen over veel werkruimte en zitplaatsen maar ook over acht slaapplaatsen, twee toiletten en een douche, een watermaker en een volledig uitgeruste keuken.”

KD Workboats
Javelin International ontwikkelde de Javelin 22.22 in nauwe samenwerking met KD Workboats. “Wij hebben gekozen voor KD Workboats vanwege de vakkennis van ondernemer Egbert van Veen en de flexibiliteit van zijn bedrijf”, vertelt Hakvoort. “Vanaf het begin is Van Veen betrokken geweest bij het ontwerp. Hij weet als geen ander wat belangrijk is om een schip onderhoudsvriendelijk te maken. En hij gaf ook de consequenties aan van mijn wensen. Een schip uitdenken is één, maar het zo maken dat het ook werkelijk uitvoerbaar is, dat is weer heel iets anders.”
“Mijn wensen en ideeën en Van Veens praktijkkennis zijn door ontwerp- en constructiebureau Vripack samengebracht in het uiteindelijke ontwerp en KD Workboats heeft vervolgens de Javelin gebouwd. De samenwerking is prima bevallen en wordt in de toekomst zeker voortgezet.”

Toosten na de doop van de Guardian.

Egbert van Veen, eigenaar van KD Workboats, bouwt met zijn team zowel in eigen beheer als in opdracht casco’s in diverse stadia van afbouw en complete vaartuigen voor specifieke markten en toepassingen zoals crew tendering, surveying en geo exploration.
Naast schepen voor de beroepssector bouwt KD ook motorjachten voor de recreatiemarkt. Voor deze activiteit is het bedrijf KD Motoryachts opgericht. Ook deze jachten zijn verkrijgbaar in diverse stadia van afbouw variërend van casco tot compleet vaarklaar.

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.