Op koopvaardijstage naar Noorwegen

0

Robin Lip maakte dinsdagmorgen 26 juni aan boord van de Lady Carina (5.438 ton) van de Nederlandse rederij Wijnne Barends kennis met de koopvaardij. Na een rondleiding over het in Moerdijk afgemeerde schip vertrok hij ‘s svonds voor een tweeweekse rondreis van Moerdijk naar Noorwegen.

Robin Lip maakt gebruik van de snuffelstage georganiseerd door de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders (KVNR) om jongeren enthousiast te maken voor een studie aan een van de zeevaartscholen. “Na een verkeerde studiekeuze en een jaar lang ‘vakken vullen’ heb ik me opgegeven voor deze koopvaardijstage. Ik wil echt zeker weten of na die verkeerde keuze de opleiding van Maritiem Officier voor mij de geschikte opleiding is."
Hij had er echt zin in en viert vrijdag 28 juni ook nog eens zijn verjaardag aan boord. “Dit staat al met stip in de agenda”, vertelt kapitein Gijs Groenier, die bij wijze van kennismaking een eerste rondleiding gaf over het schip.

Nieuwe ervaringen
In maart hoorde Robin definitief dat hij was ingepland bij rederij Wijnne & Barends uit Delfzijl. De komende periode kunnen op het vaartraject van Moerdijk naar Noorwegen – eveneens met het zusterschip Lady Clarissa – in totaal zes kandidaten mee.
Evelien Kuiper van de afdeling Bemanningszaken van Wijnne Barends doet de plaatsing aan boord. Evelien was 26 juni naar Moerdijk gekomen, met in de kofferbak werkschoenen en overalls. “Een heel geregel, maar we investeren graag in dit soort projecten om Nederlandse jongeren weer te interesseren voor de zeescheepvaart.”
Robins reis begon na het laden van containers en divers stukgoed. via rotterdam ging het richting Noorwegen. Daar worden enkele havens aangedaan, waarna over twee weken het anker weer wordt gelost in Moerdijk. Robin is dan een hoop nieuwe ervaringen rijker.

Snuffelstages
Er is nog altijd een groot gebrek aan jong talent in de scheepvaartsector. Jongeren krijgen daarom gelegenheid mee te doen aan snuffelstages. De Tijdelijke Subsidieregeling Kennismakingsstages Scheepvaart van het ministerie van Infrastructuur en Milieu ondersteunt dit initiatief. In 2011 voeren 180 jongeren van 14 en 15 jaar mee op het zeilend zeeschip de Eendracht; 86 jongeren van 16 jaar en ouder op een koopvaardijschip en 257 scholieren bezochten een waterbouwproject. Nederlandse reders geven sinds 2008 een stage- en baangarantie aan jongeren die naar de zeevaartschool gaan. Ook in 2012 is deze garantie van kracht.

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.