Jubilerend Rozenburgs Mannenkoor maakt Rijnreis

0

Het Rozenburgs Mannenkoor viert dit jaar zijn 85-jarig jubileum. De zangers laten het feestje niet onopgemerkt voorbijgaan. Met mps Statendam van Feenstra Riviercruises maken ze een concerttour door Duitsland.

Het gezelschap stapt (inclusief partners) maandag 26 maart na een busreis in Keulen aan boord om zich tot vrijdag 30 maart “uitbundig te laten verzorgen door de bemanning van de Statendam", aldus de organisatoren van de reis. “Aan rederij Feenstra Riviercruises is zoiets wel toevertrouwd.”

Concerten
De reis zal via de eerste dag eindigen in Bonn, alwaar men ook de nacht zal doorbrengen. Voor het slapen gaan zingen de heren nog ieder voor zich in de badkamer. Vroeg in de mor-gen wordt de reis weer aangevangen en vaart de Statendam verder de Rijn op. De lunch wordt gebruikt in Linz wat in de middag weer wordt verlaten om naar Andernach te varen en aldaar de nacht door te brengen. Maar niet eerder dan daar eerst een concert te hebben gegeven.

De volgende morgen gaat het verder naar Rüdesheim. Ook daar treedt het Rozenburgs Man-nenkoor op. De meereizende dames dragen hun steentje bij met een onvervalste oud-Rozenburgse klompendans.
Donderdagmorgen vervolgt de reis naar Boppard. Na een korte stop gaat de reis verder naar Koblenz waar het gezelschap met een captains diner afscheid neemt van de bemanning. Maar het ontschepen gebeurt de volgende dag in Düsseldorf na de lunch. Daar staan de bussen klaar voor de terugreis naar Rozenburg.

Rozenburgs Mannenkoor
Het Rozenburgs Mannenkoor is dynamisch en divers. “In zang en muziek is de dynamiek van levensbelang. De afwisselingen in ritme, volume en klank brengen de partituur tot leven. Ze accentueren de woorden en de betekenis van de tekst: het moet forte of piano, soms crescendo: zo is het leven.”
“Misschien is deze diversiteit ook wel het geheim van het succes van het Rozenburgs Mannenkoor. Deze zangers zijn echt van alle markten thuis én ze houden tegelijkertijd ook van gezelligheid.” Het is dan ook inmiddels de derde jubileumbootreis van het koor.
Het grote jubileumconcert geeft het gezelschap overigens komend najaar in Rozenburg zelf.

Breed repertoire
De veelzijdigheid van het koor blijkt uit het brede repertoire: variërend van klassieken als het Halleluja van Händel via vrolijke operaliederen als het Matrozenkoor van Wagner naar negrospirituals als Dry Bones in een arrangement van dirigent Martin van Broekhoven zelf. Maar ook populaire liedjes als Bridge over troubled water, Rivers of Babylon of Morning has broken worden met overgave gezongen. Met veel volume en klank als het Russisch moet klinken, maar ook teder en zacht zoals in Calm is the sea.

Zeemanslied
Natuurlijk is ook het gezellige zeemanslied bij dit koor in goede handen. Het koor maakte in 2006 de cd Sailing. Deze cd met veel liederen over het thema ‘water’ is niet de eerste van het Rozenburgs Mannenkoor; eerder werden uitgebracht Dear Friends, Memory en in 2007 werd in Maassluis een Kerst-cd opgenomen. De cd’s zijn tijdens de jubiluemreis aan boord van het Statendam te koop.
Naast radio- en tv-optredens waren er concerten in Praag, Östringen, Wenen en Canada maar ook jaarlijks in eigen land; bijvoorbeeld de Kerstconcerten in Maassluis. Het zal duidelijk zijn: het ruim 100 leden telende Rozenburgs Mannenkoor is dynamisch én divers en tijdens de jubileumbootreis willen de mannen dat met de hun optredens nog eens dubbel onderstrepen.

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.