Jac Linssen, oprichter van Linssen Yachts uit Maasbracht, is donderdagavond 19 maart op 98-jarige leeftijd in Beegden overleden. Hij publiceerde veel artikelen en boeken over het schepenkerkhof van 30 september uit 1944 en bouwde een maquette met daarop alle 240 gezonken schepen.
Jac Linssen was ooggetuige van die scheepsramp, die zich voltrok in de haven van Maasbracht: de Duitsers brachten met explosieven alle schepen tot zinken. In zijn laatste interview in november 2019 zei hij in deze krant: “Ik zie het schepenkerkhof nog altijd voor me. Schippersfamilies moesten hun schip en thuis ontvluchten. Eerst vonden zij een tijdelijk onderkomen langs de waterkant. Maasbracht zat vol met 1.000 vluchtelingen.”
“Het schepenkerkhof heeft mijn hele leven beheerst. Omdat het een ramp was die ik niet meer mogelijk had gehouden, zo tegen het einde van de oorlog. Het emotioneert mij nu nog.”
Bergingsploeg
Hij wilde architect worden. Het liep anders: zijn baas Sieb Houben stelde Jac Linssen aan als voorman van de bergingsploeg bij het schepenkerkhof. “Toen ik twee jaar later met de berging klaar was, kwam de gedachte bij me op: ‘Ik ga in de scheepsbouw’, een branche, waar ook ontwerpen moesten gemaakt worden.”
Jac Linssen richtte het bedrijf St. Jozef op in 1949. Als scheepstimmerman richtte hij zich in het begin op de machinale houtbewerking en leverde hij stuurhuizen voor de binnenvaart en teakhouten onderdelen, met name stuurraderen.
De groeiende activiteiten op de scheepswerf vroegen om een metaalafdeling, zodat ook scheepsreparaties uitgevoerd konden worden. En Jac Linssen produceerde toen kleine stalen roeiboten, werkboten en vletten. De stap naar professionele jachtbouw was daarna nog maar klein voor Scheepswerf en Houtindustrie St. Jozef.
Linssen Yachts
In de tachtiger jaren ging Jac Linssen met pensioen; zijn zonen Jos, Harry, Jan en Peter namen het roer over. Zij investeerden in de ontwikkeling van de stalen jachtbouw en het bedrijf kreeg een nieuwe naam: Linssen Yachts.
De gebeurtenissen in 1944 hielden Jac. Linssen na zijn pensionering nog steeds bezig. “Het schepenkerkhof liet me niet meer los: De evacuatie van de schippers. Ze waren ten einde raad. En hoe ze na de oorlog hun best deden om er weer bovenop te komen. Dat gegeven zette mij aan het schrijven.”
Boeken
Zijn schrijverschap stond volledig in het teken van de scheepsramp. Hij schreef er onder meer de boeken Maasbracht tussen stoffige steenkool en schoongewassen grind en Harmke de scheepsjongen over.
Jac Linssen zei onlangs nog dat hij zich een bevoorrecht mens voelde met zijn 98 jaar en gezonde verstand. “Ik beoefen mijn bezigheden als historicus en schrijver al ruim dertig jaar.” Hij hield zich intens bezig met de geschiedenis van Maasbracht en zijn geboortedorp Brachterbeek.
tekst en foto: Noud van der Zee