- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsIVR kijkt terug op geslaagd congres in Gent

IVR kijkt terug op geslaagd congres in Gent

- Advertentie -

Delen

Na anderhalf jaar uitstel als gevolg van de coronapandemie kon IVR weer haar leden ontmoeten tijdens het jaarlijkse congres, dat dit jaar van 6 tot 8 oktober plaatsvond in Gent. De Internationale Vereniging voor de behartiging van de gemeenschappelijke belangen van de binnenvaarten de verzekering en voor het houden van het register van binnenschepen in Europa kijkt terug op een geslaagd congres.

IVR-voorzitter Philippe Grulois verwelkomde circa 200 deelnemers uit zeven verschillende landen. Het congres startte met de vergaderingen van de schadepreventiecommissie en het dagelijks bestuur op woensdagmiddag en de vergaderingen voor de juridische commissie en de raad van beheer en adviescommissie op donderdagochtend. Op donderdagmiddag werden de IVR-leden bij het Monasterium PoortAckere verwelkomd met een lunch en een aansluitende workshop.

Beroepskwalificaties

Het thema van de workshop dit jaar was “New Professional Qualifications” en werd geopend door keynote speaker en illusionist Jan Reinder. Met hulp van een aantal vrijwilligers uit het publiek legde hij op creatieve wijze de denkprocessen en -patronen van mensen bloot, wat weer goed aansloot op het thema van de dag.

Daarop volgden vier interessante presentaties van professionals uit verschillende werkvelden, waarbij de toepasbaarheid van beroepskwalificaties in de binnenvaartsector aan bod kwamPprof. dr. Wouter Verheyen van de Universiteit van Antwerpen  vertelde over AUTOBarge, een onderzoeksproject dat mogelijkheden rondom autonoom varen onderzoekt en waarbij IVR als partner  betrokken is. Tije Vos en Kimberly Stolk van VSTEP Simulation gaven vervolgens een presentatie over simulatietechniek in de scheepvaartonderwijs en -training en de voordelen hiervan. Jan Smallegange van het STC gaf aansluitend een presentatie over het COMPETING-project over het standaardiseren van competentiegericht onderwijs en training in de binnenvaartsector. Tot slot was de beurt aan Shaun White van het Current Direct-project, dat gaat over het gebruik van duurzame energie in de scheepvaart. Met name verwisselbare batterijcontainers.

De inspirerende middag werd in stijl afgesloten in de indrukwekkende Redoute- en Lully-zalen van de Opera Gent, waar een cocktail en 4-gangen-diner werden geserveerd.

Belang van binnenvaart voor North Sea Port

De derde en laatste dag van het congres startte met de Algemene Ledenvergadering in het Marriott Hotel. De vergadering werd geopend door een inleidende presentatie van Daan Schalck, CEO van North Sea Port. Hij deelde de huidige ontwikkelingen, uitdagingen en strategie van North Sea Port en benadrukte het belang van de binnenvaartsector gezien de centrale ligging in het West-Europese vaarwegennetwerk, wat deze haven tot een belangrijke verkeersader voor de Europese binnenvaartsector maakt.

Algemeen Secretaris Frouwke-Klootwijk de Vries blikte terug op de activiteiten en bijzonderheden van IVR van het afgelopen jaar. Daarbij werd er uiteraard stilgestaan bij de wereldwijde impact van de coronapandemie en werd de dankbaarheid uitgesproken dat IVR dit jaar eindelijk weer haar leden in levende lijve kon ontmoeten.

Hierbij kwamen onder andere de samenwerking met internationale organisaties en instellingen aan bod zoals de CCR en de Europese Commissie, de strategie en taken van IVR, de schependatabase en de grotere focus op emissie en klimaatverandering, en de modernisering van de zichtbaarheid en communicatie van IVR.

Het congres werd afgesloten met een rondvaart op de binnenwateren van Gent, waarna een heerlijke lunch werd geserveerd in de historische pandgangen van het Augustijnenklooster. Volgend jaar zal het congres plaatsvinden in Zagreb (Kroatië). Data: 2 en 3 juni 2022.

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -