- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsAftellen naar Open Scheepvaartdagen Antwerpen

Aftellen naar Open Scheepvaartdagen Antwerpen

- Advertentie -

Delen

Nog maar enkele dagen te gaan tot de Open Scheepvaartdagen in Antwerpen. Het is alweer de 35e editie van de beurs, die ooit begon als een soort braderie op het Eilandje, maar is uitgegroeid tot een volwaardig binnenvaartevenement.

Ilse van Holstein is voor het tweede jaar op rij verantwoordelijk voor de organisatie. Ze werkt nauw samen met de andere organisatoren van de Waagnatie en het Rijn- en Binnenvaart­museum. “De laatste dagen voor de beurs zijn altijd druk”, vertelt ze. “Er hebben zich ruim 65 exposanten uit België, Nederland, Luxemburg en Frankrijk aangemeld. Op hun stands komen alle aspecten van de binnenvaart aan bod. Van scheepsreparatie en nieuwbouw tot scheepstechniek, scheepsuitrusting, opleiding en werkgelegenheid.”


De Open Scheepvaartdagen Antwerpen vinden plaats van 17 tot en met 19 maart in de Waagnatie.
De openingstijden zijn:
vrijdag van 14.00 tot 20.00 uur
zaterdag van 14.00 tot 20.00 uur
zondag van 12.00 tot 18.00 uur


Presentaties

Voor het eerst wordt op vrijdagmiddag voor zakelijke beursbezoekers een inhoudelijk programma aangeboden. Het bestaat uit vier presentaties. De Vlaamse Waterweg komt spreken over digitalisering in de binnenvaart en de Green Deal. In de presentatie van
NC MARINE worden de praktische toepassingen van NC Corrosie Passivator in de maritieme sector en recente projecten nader toegelicht.

CMB.TECH geeft een presentatie over de overstap van fossiele brandstof­motoren naar waterstof. Samen met onder andere Volvo Penta ontwikkelt het bedrijf applicaties die werken op een mix van waterstof-diesel of alleen diesel als back-up.  Daardoor zijn inves­teringen in nieuwe schepen en motoren in de komende jaren mogelijk zonder het risico te lopen een te hoge CO2-uitstoot te hebben in 2030.

Binnenvaartkapitein Liana Engibarjan laat in haar vlogs over de binnenvaart zien dat werken in deze sector niets is om je voor te schamen. Als winnares van de Media Award 2018 voor Zuid-Holland en bekend vlogster vertelt zij over de mogelijkheden die je zelf hebt voor personal branding en promotie van de zaak waar je voor staat en gaat. Ook geeft zij tips voor de inzet van alle vormen van media in het realiseren van je doelen en het bereiken van je doelgroep. De lezingen vinden plaats bij de ingang van de beurs, in een
informele en industriële setting.

Spelenderwijs

Op zaterdag en zondag zijn de kinde­ren welkom voor spelletjes op de stand van De Schroef. Daarnaast heeft de beursorganisatie een clown en een goochelaar geboekt.

Ook volwassenen kunnen op enkele stands ‘spelenderwijs’ kennis opdoen. Zo presenteert VSTEP zijn maritieme en draagbare simulator. Beide worden ingezet voor trainingsdoeleinden. In een gesimuleerde omgeving kan men onder meer veilig leren manoeuvreren en reageren op noodsituaties.

Maritime Filming Group geeft een workshop met drones. Beursbezoekers kunnen zelf met een drone leren vliegen. Modelbouw Groep Devel brengt weer diverse miniatuurschepen mee naar de beurs.

Op het horecaplein kunnen bezoekers terecht voor een hapje en een drankje. Het plein is ook een gezellige plek om te netwerken. Het is dit jaar verplaatst naar hal 2, waardoor het wat centraler ligt voor de exposanten.

Gratis toegang

Naar goede gewoonte is de toegang tot de Open Scheepvaartdagen gratis. Men hoeft zich op voorhand niet aan te melden. Parkeren kan op het terrein van Waagnatie.

Bij de ingang van de beurs word je door medewerkers van de organisatie gevraagd wat het doel van je bezoek is (zakelijk, netwerken, gezelligheid, …). Ilse van Holstein: “Dit is echter heel vrijblijvend. We doen dit om een duidelijker beeld van de bezoekers te krijgen. Deze informatie gaan we ook terugkoppelen naar de exposanten.”

Modelbouw Groep Devel brengt weer diverse miniatuurschepen mee naar de beurs. (foto Open Scheepvaartdagen Antwerpen)

Gezellig en informatief

De organisatoren van de Open Scheepvaartdagen verwachten weer 5.000 tot 6.000 bezoekers te mogen ontvangen. Vorig jaar waren zij de eersten die na corona weer een fysieke beurs organiseerden. Ilse: “Dat was spannend, want terwijl we al aan het organiseren waren, was het nog niet duidelijk hoe de regelgeving zich zou ontwikkelen.
Gezien de situatie waren we erg tevreden met de opkomst. Ook de exposanten waren positief.”

“Dit jaar werpt corona gelukkig geen belemmeringen meer op. We kijken dan ook uit naar een mooie beurs­editie met veel nieuwe producten, interessante informatie, gezelligheid en volop gelegenheid om te netwerken en bij te praten.”

⇒ Kijk voor de special in de Binnenvaartkrant van 14 maart 2023.

tekst: Sarah De Preter

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -