- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsDrukte bij doop Vox Apolonia

Drukte bij doop Vox Apolonia

- Advertentie -

Delen

Onder grote belangstelling is op dinsdag 14 maart in Rotterdam de Vox Apolonia gedoopt. Het is de tweede sleephopperzuiger van Van Oord die op LNG vaart.

Tijdens een tweedaags evenement lag het schip afgemeerd aan de Wilhelminakade in het centrum van Rotterdam. Gasten en medewerkers vierden het gedenkwaardige moment samen en kregen aan boord een rondleiding. De Vox Apolonia zal wereldwijd worden ingezet voor baggerprojecten.

Drieling

De Vox Apolonia is het zusterschip van de LNG sleephopperzuigers Vox Ariane en Vox Alexia. De Vox Ariane werd in juni 2022 gedoopt en is sindsdien met succes ingezet voor diverse projecten. Het derde schip, de Vox Alexia, bevindt zich in de laatste fase van de bouw in Singapore.

De nieuwe schepen hebben een beuninhoud van circa 10.500 kubieke meter, zijn 137,50 meter lang en 27,60 meter breed. Van Oord zet de sleephopperzuigers wereldwijd in voor een breed scala aan projecten, zoals kustbescherming, havenaanleg, het uitdiepen van waterwegen en landaanwinning.

Naar netto-nul-uitstoot

Van Oord investeert in kennis, materieel en schepen om de vloot te verduurzamen en in 2050 een netto-nul-uitstoot te hebben. Met de drie nieuwe zusterschepen wordt de vloot gemoderniseerd en (energie)zuiniger. Vanwege het LNG-brandstofsysteem en het energiezuinige ontwerp liggen het brandstofverbruik en de CO2-uitstoot fors lager.

Van Oord won in 2022 de Maritime KNVR Shipping Award voor de bijdrage aan de innovatie van de Nederlandse zeevaart door de bouw van de drie nieuwe sleephopperzuigers. Volgens de jury toont Van Oord zich met de nieuwe schepen een “voorloper op internationale normen om de impact op klimaat en milieu tot een minimum te beperken binnen de technologische mogelijkheden die er zijn”.

De Vox Apolonia is het tweede van drie LNG-sleephopperzuigers. (foto Van Oord)

Naamgeving

De Vox Apolonia is vernoemd naar Apolonia Adriana van Oord-Visser. Zij was getrouwd met Jac G. van Oord, de oprichter van de Utrechtse tak van het bedrijf. Apolonia was een van de eerste bestuursleden en de eerste vrouw in de raad van commissarissen.

De naam Apolonia wordt tot op de dag van vandaag nog gebruikt binnen de familie Van Oord. Het schip is gedoopt door Polien Fijan-van Oord en Polianne van Oord, twee kleindochters van Apolonia die naar haar zijn vernoemd en inmiddels tot de vierde generatie van het familiebedrijf behoren.

 

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -