- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsBlauwe Golf moet scheepvaart op Twentekanalen versterken

Blauwe Golf moet scheepvaart op Twentekanalen versterken

- Advertentie -

Delen

De provincie Overijssel maakt een informatieplatform waarmee schippers kunnen zien hoe lang hun reis over de Twentse kanalen gaat duren. Ook komt er een online marktplaats waarmee schippers die met een leeg schip heen- of terugvaren, kunnen zien of ze vracht van een ander bedrijf mee kunnen nemen.

Voor de ontwikkeling van wat voluit de ‘ICT oplossing informatieplatform Blauwe Golf Twentekanalen’ heet, is de provincie Overijssel een Europese aanbesteding gestart. Deze is gepubliceerd op Negometrix. Geïnteresseerde bedrijven kunnen tot 15 november 2018 een offerte indienen.

 

Drukker

“Vervoer over water is een goed alternatief voor transport over de weg; het is minder vervuilend en zorgt voor minder vrachtverkeer en daarmee minder druk op de snelwegen”, zo licht de provincie haar plannen toe. “Maar op de Twentse kanalen wordt het steeds drukker. In de kanalen zitten sluizen en dat maakt – in combinatie met de toegenomen drukte – dat de vaartijd voor schippers moeilijk in te schatten is.”

Om de concurrentiepositie van de scheepvaart ten opzichte van het wegtransport te versterken, werkt de provincie Overijssel aan een grootschalig informatieplatform. Dat moet het mogelijk maken de reistijd te voorspellen en op een online marktplaats (retour)lading te vinden. Ook andere functies, zoals informatie over de milieu-impact van vervoer over water versus vervoer over weg, worden toegevoegd aan het platform.

 

Deeloplossingen

Overijssel heeft al een marktconsultatie: ICT-experts is gevraagd om mee te denken over de juiste vorm en het beste proces om te komen tot het gewenste platform. Uit die verkenning bleek volgens de provincie  dat de beoogde oplossing nog niet voorhanden is.

“Wel bleek dat meerdere partijen een goede deeloplossing hebben. Provincie Overijssel verwacht daarom dat de uitvraag kan rekenen op warme belangstelling van partijen die een platform willen ontwikkelen en van partijen die dit in een samenwerkingsverband willen doen.”

 

Subsidie

De Blauwe Golf is een innovatief product dat het beter benutten van de Twentekanalen en een efficiëntere inzet van de scheepvaart mogelijk moet maken. De provincie Overijssel wil innovaties stimuleren en bedrijven met elkaar verbinden voor meer innovatieve oplossingen. Ook vanuit Brussel is er belangstelling voor het project. Er is dan ook subsidie voor het project verleend vanuit het Europese CEF-programma.

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -