- Advertentie -
Meer
  - Advertentie -
  HomeNieuwsILT betrapt schepen op illegaal varend ontgassen

  ILT betrapt schepen op illegaal varend ontgassen

  - Advertentie -

  Delen

  De kapiteins van twee binnenvaarttankers zijn betrapt toen ze hun tanks varend ontgasten in dichtbevolkt gebied. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft processen-verbaal opgemaakt.

  Dat gebeurde eind januari en begin februari. Eén van deze schepen had de ladingtanks nog open tijdens het schutten in een sluis.

  Overtreding van het ADN

  De ILT handhaaft de regelgeving voor het vervoer van gevaarlijke stoffen in de binnenvaart (het ADN). Het overtreden van het ADN is een economisch delict. Bij het uitvoeren van toezicht en opsporing gebruikt de ILT allerlei technische middelen om vast te stellen of een schip ontgast waar dat niet mag. Zoals e-noses (sensoren die luchtverontreiniging ‘ruiken’) en drones.

  Naast tientallen processen-verbaal voor individuele overtredingen heeft de ILT meerdere lasten onder dwangsom opgelegd aan vervoerende ondernemingen. Schepen van deze ondernemingen zijn herhaaldelijk betrapt op het overtreden van de regels voor varend ontgassen.

  Alle ladingtanks open

  Eind januari ontving de ILT bericht van de DCMR Milieudienst Rijnmond dat er e-nosemeldingen waren over een schip dat mogelijk een luchtvervuiling veroorzaakte. Hierop zijn inspecteurs aan boord gegaan van een tankschip dat via de Volkeraksluizen op weg was naar Antwerpen. De e-nosemeldingen gaven aan dat het schip varend aan het ontgassen was in dichtbevolkt gebied.

  De inspecteurs constateerden dat het schip tijdens het schutten nog steeds alle ladingtanks open had staan vanwege het ontgassen. Tijdens het afgenomen verhoor erkende de schipper dat ook. Ontgassen in de buurt van sluizen, maar ook in voorhavens daarvan, is net als ontgassen in de buurt van dichtbevolkt gebied verboden volgens het ADN. De inspecteurs hebben proces-verbaal opgemaakt.

  Last onder dwangsom

  Begin februari gingen inspecteurs van de ILT aan boord van een ander tankschip. Dat was eerder aan het ontgassen in dichtbevolkt gebied. Ook hier is proces-verbaal opgemaakt. Omdat er bij dit tankschip sprake was van herhaling is bovendien een last onder dwangsom opgelegd.

  Delen

  - Advertentie -

  Meer

  Laat een reactie achter

  Vul uw opmerking in!
  Vul je naam in

  - Advertentie -
  - Advertentie -

  - Advertentie -
  - Advertentie -