- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsDolderman vindt draai in 2e Merwedehaven

Dolderman vindt draai in 2e Merwedehaven

- Advertentie -

Delen

Dolderman heeft het uitzicht op de Oude Maas ingeruild voor de Beneden Merwede. En de Binnen-Kalkhaven voor een eigen, slim ingedeelde haven.

67 jaar was Dolderman beeldbepalend aanwezig in het centrum van Dordrecht, sinds 20 februari is het bedrijf gevestigd in de 2e Merwede­haven. Daar heeft Dolderman een nieuw en groter pand (3.400 m2) laten bouwen. Het beschikt er bovendien over twee eigen insteekhavens van 140 meter lengte. Naast de meeverhuisde mobiele kraan staan er nu twee torenkranen. Op de kades is ook volop ruimte voor materieel van de onderaannemers. Op het dak liggen 1.100 zonnepanelen, zodat Dolderman voor een groot deel in de eigen elektriciteitsbehoefte kan voorzien.

Kortste route

De motorenleverancier en afbouwwerf heeft aan de Grevelingenweg diverse onderdelen samengebracht. Zo is het gehuurde magazijn in Moerdijk, dat voor extra opslag werd gebruikt, niet meer nodig. En uit de vestiging in Zwijndrecht, waar zusterbedrijf Dolpower (gespecialiseerd in generatorsets) gevestigd is, is de keerkoppelingafdeling naar het nieuwe pand verhuisd. Dolpower blijft in Zwijndrecht. Maar op het 20.000 m2 grote terrein is nog ruimte om in de toekomst een extra bouwwerk te realiseren.

“Het is nog een beetje wennen”, zegt Dirk-Jan Bezemer, manager Sales & Marketing. “De kortste route vinden naar het magazijn, de inbouw- en de serviceafdeling bijvoorbeeld.”

Daar is bij het ontwerp rekening mee gehouden: de indeling is logisch, het kantoor ligt centraal, zodat de afstanden kort zijn. De interne logistiek is efficiënt, ook voor de motoren, onderdelen en materialen. Alles is goed en snel bereikbaar.

In de eigen havens is nu veel meer plek voor (grote) schepen. (foto Tekst & Toebehohen)

Meer plek voor schepen

Het zoeken naar een geschikte locatie, de voorbereidingen en de bouw hebben alles bij elkaar jaren geduurd. “We hebben heel goed samengewerkt met de gemeente. Die hebben ons echt goed geholpen.” De grond was voorheen van Pon. Die verkocht het terrein aan Dordrecht. Dolderman pacht de grond, met een optie op koop.

Bezemer en zijn tachtig collega’s zijn maar wat blij met de nieuwe stek en alle voorzieningen. “Kijk nou naar deze haven… We hebben veel meer ruimte dan op de vorige locatie. Vooral voor grote schepen. Als ze 11,40 meter breed zijn, kunnen we er elf kwijt. En de schepen worden steeds groter. Ook een schip van 17,50 meter breed is hier geen probleem. Vroeger kon er dan geen ander schip opzij en begonnen de buren te klagen over het uitzicht.”

“Ook niet onbelangrijk: het is onze eigen haven. Hier hoeven we geen havengeld te betalen en ook de kades niet te huren.”

In 2022 bestond Dolderman 100 jaar. Dat is toen niet gevierd. Dat gebeurt dit jaar, in juni, samen met de officiële opening van het nieuwe pand.

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -