Hype

0

Dus in het Verenigd Koninkrijk zijn ze vorige week begonnen met vaccineren tegen corona. De VS, Bahrein, Saoedi-Arabië, Canada en Mexico volgen spoedig. Je krijgt hier op het vasteland van Europa toch een beetje het Kerstmis 1944-gevoel van de Nederlanders boven de grote rivieren. In het zuiden was Nederland al bevrijd en wij moesten wachten tot de Canadezen en de Britten ons kwamen bevrijden in het late voorjaar van ’45. 

Gelukkig heeft toen niet een derde deel van de bevolking zich tegen de bevrijding verzet. Misschien doordat we toen nog geen sociale media hadden, hoewel de bezetters tot het eind toe kampioenen nepnieuws waren (was uitvinding van Joseph Goebbels). 

Kennelijk zijn er in 2020 veel mensen die liever niet meewerken aan de bestrijding van de pandemie. Misschien zijn deze mensen bang dat ze weer handen moeten gaan schudden of zelfs anderen moeten gaan omhelzen. Het kan ook best zijn dat ze dat vergaderen per Zoom/Skype/Teams veel prettiger vinden, omdat ze het sowieso verschrikkelijk vinden om elkaar aan te kijken (heb je weleens geprobeerd iemand recht in de ogen te kijken via een beeldscherm? Als je elkaar tegelijk aankijkt, zit je allebei een camera aan te staren en niet die ander).

Maar goed, dat gebrek aan respect voor het vaccin moeten we respec­teren. We hebben de vrijheid om ziek te kunnen worden zwaar bevochten.

Bij het begin van de eerste lockdown leek het er heel even op alsof de regering tegen de ondernemers van Nederland zei: Geld speelt geen rol, we houden alles overeind. Dat moeten we verkeerd verstaan hebben, want uiteindelijk zullen we toch met z’n allen opdraaien voor de grote som geld die de overheid overigens inderdaad heeft gestoken in de ondersteuning van bedrijven, al was het lang niet genoeg. 

Niet kan worden ontkend dat er heel veel geld vrij is gekomen, zowaar ook voor investeringen. Vorige maand kreeg de binnenvaart een duit uit het zakje. Er wordt 100 miljoen extra uitgetrokken om de rivieren bevaarbaar te houden, zelfs als er wat minder
water uit de hemel valt. Bovendien – en dat is nog wel belangrijker in verband met de keuzes die de regering maakt – komt er 40 miljoen beschikbaar voor de stimulering van de modal shift: de verschuiving van goederenvervoer van de weg naar het water. Dat is een duidelijke keuze. Modal shift wordt weer een hype. Oude tijden herleven. Nee stop, nog even niet omhelzen, maar je mag elkaar en zelfs de minister straks wel weer in de poppetjes van de ogen kijken.

Dat (plus het vaccin) geeft de burger moed. In 2021. Dus even geduld.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.