- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwbouwHouston completeert nieuwbouwserie Unibarge

Houston completeert nieuwbouwserie Unibarge

- Advertentie -

Delen

De strippenkaart van de Waterbus komt weer goed van pas. Als we daarmee van Dordt naar Zwijndrecht varen, zien we het nieuwe mts Houston reeds liggen. Het heeft een mooie plaats langs de kade voor het kantoor van Unibarge. We lopen via een smal pad en langs wat hekwerk naar de Houston. Aan dit onvoltooide gedeelte van de Maasboulevard krijgen de straatmakers nog een flinke klus. Misschien hebben ze vakantie, misschien is het potje van de gemeente Zwijndrecht leeg. Voor het eerst sinds weken kunnen we in ieder geval vijftien minuten afstrepen van de dertig die als dagelijkse wandeling goed voor ons zijn.

De Houston ligt voor het kantoor van Unibarge.

Als we aan boord stappen zien we meteen een bekende; het is Teun Koole. De laatste maal dat we hem spraken was in Antwerpen aan boord van het mts Njord. Samen met de tankschepen Convenant, Gentle en Njord vormt het mts Houston de meest recente uitbreiding van de vloot van de familie Wanders en Unibarge BV. Het viertal nieuwe schepen werd toegevoegd aan de vloot voor het vervoer van blanke producten.

Wanders-label
Als je de naam van het schip en de rederij niet kent en je alles aan boord bekijkt weet je absoluut niet beter dan dat je op een particulier schip bent. Dat zie je in de volle breedte: van de uitrusting van de keuken tot de verchroomde uitlaatstukken.
Bovenal is de Houston een klasseschip geworden waarvan je in techniek en veiligheid overal de kenmerken van het Wanders-label tegenkomt aan boord. Het casco is in China gebouwd en werd enkele maanden terug in Heusden bij TeamCo afgemeerd. Daarvoor moest langs de kade maar liefs 110 meter worden gereserveerd. De breedte van het schip is 13,50 meter bij een diepgang van 4,20 meter. Het meet 4193 ton en de twaalf tanks hebben een gezamenlijke inhoud van 4502 m3.

Lachen
Teun Koole begint zijn uitleg over het schip in het stuurhuis. Alle benodigde informatie is binnen handbereik vanuit het kantoorgedeelte naast de lessenaar. Beeldschermen, toetsenborden en een soepel rollende bureaustoel vormen het voorwaardenscheppend klimaat waarmee het bijhouden van de administratie bijna tot een plezierige werkonderbreking wordt verheven. Ook de controleurs zullen de uitkomst van dat alles kunnen inzien, maar dan wel aan de andere zijde van de balie die de zakelijke scheiding tussen kantoor en de gasten vormt. Zo hoort dat.

In de machinekamer heeft Caterpillar een prominente plek. (foto’s Hans Heiligers)

Ondanks de hiervoor geschetste serieuze werkzaamheden wordt er op deze tropische dag in het met twee maal 5 kW vermogen aan airco uitgeruste stuurhuis tijdens de koffie heel wat afgelachen door de bemanning. Ze weten precies wat ze aan elkaar hebben en hoever ze kunnen gaan met hun uitspraken. Die zijn overigens niet allemaal geschikt voor de categorie ‘alle leeftijden’. Het is een geweldige ploeg.

Caterpillar
Binnen dat sfeertje merkt iemand op dat de Houston ontegenzeggelijk het vlaggenschip van Unibarge is geworden, de kroon op de laatste serie tankschepen. Of we vooral niet vergeten dat in de krant te zetten.
Ze zijn allen op en top gemotiveerd om met deze innovatieve vloot te varen. Dat blijkt eveneens als we de machinekamer binnenstappen. Het ziet er gelikt uit: de maximale punten. Als een vanzelfsprekendheid bij de schepen van deze vloot zijn ook voor de Houston met de grote kraan van TeamCo voldoende Caterpillars aan boord gehesen. De zwaarste was het exemplaar dat in de machinekamer op het achterschip staat. Dat is een C3512 die welgeteld 1800 pk op zijn machineplaatje heeft staan.

De bunkergiek.

Medewerkers van Lagendijk uit Wemeldinge komen nog een laatste service uitvoeren aan de indrukwekkende bunkergiek. Die is maar liefst 30 meter en kan twee producten tegelijkertijd afleveren. Als we dichterbij staan zien we pas goed wat er aan hydraulica en besturing te pas komt om veilig te bunkeren.
Als die klus er op zit kan het schip aan zijn eerste reis beginnen. De bemanning kijkt er naar uit en dat kunnen wij ons goed voorstellen.

(Hans Heiligers)

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -