- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwbouwWielingen, een naam met diepgang

Wielingen, een naam met diepgang

- Advertentie -

Delen

Vaarwater de Wielingen van Westduine tot Breskens heeft voor gewezen matroos 1e klasse Jean Goedgezelschap een onvergetelijke betekenis! Hij voer destijds aan boord van het fregat Wielingen – dat als enige in NAVO-verband was uitgerust met een serieuze scheepsbar. Inmiddels vaart de familie Goedgezelschap op haar vijfde ms Wielingen. Wanneer ze aan het strandleven toe zijn, logeren zij vanzelfsprekend in Cadzand in Hotel De Wielingen.

Jean en Myriam zijn niet alleen fier op hun schip, maar ook op Xavier, Sara en Sharona. (foto’s Johan de Witte)

Jean en Myriam Goedgezelschap-Bauwens varen trots met ‘Wielingen’ op de boeiing. Niets is zomaar; een schip is emotie, onderdeel van je leven. Dat wordt ook onmiddellijk zichtbaar wanneer de Wielingen achter het Kerkschip als een veertje tegen de kade valt. 135 x 11,45 strakke kwaliteit, uitstekend geconserveerd met origineel Wielingen-crème op de brug en de schittering van gepolitoerd rvs bewijst liefde voor het vak. Een casco dat Rensen en Oosse op de Karadeniz Gemi Insa Sanayi Unye in Turkije lieten bouwen en dat door Gino de Bruyne van GSK aan Navis Shipping bvba is geleverd. De details en de uitstekende afwerking getuigen ervan dat de afbouw aan kaai 138 door GSP werd gerealiseerd.

Huwelijk
We mogen mee met de proefvaart, maken kennis met Jean, Myriam en zoon Xavier, zijn liefde Sara Mees en dochter Sharona, die haar studie voorlopig aan de kapstok hing om de Wielingen te bemannen. Een 24 round the clock-team.
Wat trekt Xavier het meest aan in deze nieuwe Wielingen? "Sara", zegt hij zonder twijfel. Binnenkort zegent pater Machar Verhaegen dan ook hun huwelijk in. Bij de doop van de Wielingen door Julie van Hemelrijk was de familiepater ook al van de partij.
Xavier, die aanvankelijk twijfelde om beroepsmatig zijn koers naar het water te verleggen, pakte het goed op bij deze afbouw en maakte zich daarbij onmisbaar, aldus zijn vader. Voordat we van wal steken zegt Sharona dat haar oudere zus Soraya, hoewel haar doel op een ander schip ligt, is komen helpen en kuisen.

Geen proefstuk meer
Als de mannen van de Inspectie aan boord stappen, komt er gang in de Wielingen, die even later het dok als arena gebruikt en al zijn hoedanigheden prijs geeft. We zijn dan al eens in de machinekamer geweest en weten dat er tweemaal 3512 Caterpillar op temperatuur komt als we geladen met 3000 ton kolen en met 21,2 gps-kilometers snelheid door het klapgedeelte van de Lillo-brug stuiven – waarbij de bruggeman bijkans van zijn stoel valt.
De Zandvliet is getuige van full speed-roer aan boord alsook een linkse en een rechtse pirouette, ondersteund door Promac-materiaal. Even later neemt de Wielingen een aanloop naar 18,2 kilometer snelheid en dan alles op achteruit. In precies 135 meter ligt het schip stil, en ondanks de diepgang van het dok komt de paling uit de grond.

De woning heeft een landelijke, gezellige sfeer.

"Het is inmiddels geen proefstuk meer volgens de Rijncommissie. Inbouwers hebben grote ervaring; we merken dat aan steeds minder punten die moeten worden nagelopen. Hier hebben wij op alle proeven géén opmerking", luidt het oordeel van de inspecteur. De Wielingen-potentie ontlokt bij de proefvaartgasten, samen goed voor vele eeuwen maritieme ervaring, eveneens goedkeuring.

Plezier
Een rondje over dek op zoek naar kwaliteit is een genoegen. Reeds beïnvloed door de Falconline-apparatuur van Radio Holland zien we een schip van 3919 ton dat van binnen en buiten in evenwicht is. Er zijn vier Promac-roeren, twee Veth-Jet-boegschroeven en de spudpalen plus autokraan komen van Van Wijk.
Van Stappen was verantwoordelijk voor het elektrisch functioneren en aansluiten van apparatuur. Voor communicatie was Zintel in de lucht.
De entree in de door Elft gerealiseerde woning plaatst de gast meteen in een landelijke sfeer. Kernwoord: gezellig! De gebruikte kleuren zijn olijfgroen en grijsbruin, met door de hele woning grijs gebleekte eikenvloeren. Uitzondering hierop is het coole verblijf van Sharona, waarin de kleur haar leeftijd verraad. Origineel, magnifiek.
Wanneer we weer aan de wal staan weten we zonder vragen dat Jean en Myriam niet alleen fier zijn op hun schip, maar ook op Xavier, Sara en Sharona. Met hen geeft varen plezier!

(Johan de Witte)

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -