Rijkswaterstaat bouwt dit stormseizoen (2020/2021) een extra zekerheidsmarge in bij het sluiten van de stormvloedkering in de Hollandsche IJssel. Dit betekent dat de kering sluit bij waterstandverwachtingen van 2,00 meter boven NAP of hoger bij Krimpen aan den IJssel.
Normaliter sluit Rijkswaterstaat de Hollandsche IJsselkering bij verwachtingen van waterstanden hoger dan 2,25 meter boven NAP ter hoogte van Krimpen aan den IJssel, zoals is vastgelegd in de afspraken in het Waterakkoord Hollandsche IJssel en Lek. Zo houden de bewoners langs de Hollandsche IJssel droge voeten.
Wateroverlast
Pieter Jacobs, afdelingshoofd Keringen bij Rijkswaterstaat West-Nederland Zuid, licht deze maatregel op de RWS-website toe: “Op 9 december 2019 en op 12 en 23 februari 2020 zijn de waterstanden op de Hollandsche IJssel onverwacht hoger geworden dan eerder op die dagen voorspeld. In alle 3 van deze gevallen is de waterstand bij Krimpen aan den IJssel niet boven het afgesproken peil van 2,25 meter boven NAP gekomen. Wel hebben de opgetreden waterstanden in deze 3 gevallen helaas wateroverlast in de buitendijkse gebieden langs de Hollandsche IJssel veroorzaakt.”
De onverwacht hogere waterstanden waren aanleiding voor een onderzoek, aldus Jacobs. “Uit dit onderzoek blijkt dat de tot nu toe gehanteerde 15 centimeter voorspelonzekerheid waarschijnlijk onvoldoende is om altijd aan de afspraak van het waterakkoord (gesloten bij 2,25 meter boven NAP Krimpen) te voldoen. Daarom is besloten vanaf maart 2020 een marge van 25 centimeter te hanteren.’
Onderzoek
Het komend jaar doet Rijkswaterstaat nader onderzoek naar de consequenties van het hanteren van een extra onzekerheidsmarge. Op basis daarvan beslist de vaarwegbeheerder komend voorjaar wat het beste sluitregime is om aan de afspraak in het Waterakkoord te voldoen.