Hittegolf bezorgde KNRM veel werk

0
(foto KNRM)

Het uitzonderlijk warme zomerweer deed duizenden watersporters verkoeling zoeken op het water. Dat hebben ze gemerkt bij de KNRM. Die kijkt terug op een extreem drukke week met veel hulpvragen. Vooral door de weersomslag met onweer en windstoten kwamen tal van schepen in problemen. Ook was de KNRM betrokken bij veel zoekacties naar vermiste zwemmers en verdrinkingen.

De vrijwillige reddingbootbemanningen van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) zijn vorige week meer dan 160 keer uitgevaren voor hulpverleningen en reddingen.

“De hulpvragen kwamen uit het hele land en waren zeer divers van aard. Opmerkelijke waren de meldingen die ontstonden door de plotselinge weersverandering bij onweer op donderdagnacht. Sommige watersporters werden ’s nachts verrast terwijl ze voor anker lagen op de Grevelingen, het Haringvliet en de Randmeren. Door de windstoten sloegen diverse jachten van hun anker. In één geval raakte een opvarende een vinger kwijt na beknelling door de ankertros.”

Telefonische huisartsenpost

Op de Friese Waddeneilanden hadden de KNRM-lifeguards de handen vol. Voornamelijk aan kleine ongevallen en onwel wordingen op het strand. In een enkel geval moesten zwemmers of baders uit zee worden gehaald, doordat ze ter ver afdreven.

Naast alle reddingbootacties werden de artsen van de KNRM Radio Medische Dienst de afgelopen week meermalen door zeelui geconsulteerd. Deze dienstverlening als telefonische huisartsenpost voor zeevarenden gaat tot ver over de landsgrenzen voor ziekte of verwondingen.

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in