Historische driemaster op natuurbeschermingsexpeditie

0

De historische driemaster Oosterschelde is vrijdag 4 augustus uit Rotterdam vertrokken naar Plymouth voor de start van de twee jaar durende natuurbeschermingsexpeditie DARWIN200.

Het is de langste reis in haar 107-jarige geschiedenis. Onder de naam DARWIN200 maakt het Tall Ship Oosterschelde een wereldreis van ruim 40.000 zeemijl met als doel 200 bevlogen jonge natuurbeschermers op te leiden om oplossingen te zoeken voor de milieu-uitdagingen. Vanuit Plymouth volgt het schip de route die Charles Darwin op de HMS Beagle maakte tussen 1831 en 1836.

De Oosterschelde zal ten anker gaan in 32 havens verspreid over vier continenten. Daar zullen jonge milieubeschermers, de ‘DARWIN200 Leaders’, aan boord gaan en samenwerken met lokale ngo’s en natuurbeschermingsexperts om endemische soorten te bestuderen.

De Oosterschelde is een van de oudste en meest authentieke schepen in de internationale vloot van Tall Ships en het grootste zeilschip dat ooit in Nederland is gerestaureerd. De Oosterschelde is na de restauratie in 1992 opnieuw in gebruik gesteld door Prinses Margriet en werd door de Nederlandse overheid geregistreerd als monument van grote cultuurhistorische waarde. In 1997 zeilde de Oosterschelde al rond de beruchte Kaap Hoorn, als eerste zeilende Nederlandse koopvaardijschip sinds 1911. Tijdens de DARWIN200-reis zal de Oosterschelde overigens opnieuw Kaap Hoorn ronden, beschouwd als de Mount Everest van het zeilen.

Directeur/kapitein Gerben Nab is even stil als hij het schip uitzwaait. “We hebben zo hard gewerkt, de afgelopen maanden, vertelt hij, en nu zie je waarvoor je het allemaal doet, het is zo’n prachtig schip”. Hij vervolgt: ” Als ook maar de helft van onze plannen tijdens deze reis lukt, is het alle moeite en werk dubbel en dwars waard”.

Jane Goodall, beschermvrouwe van DARWIN200 zegt: “Ik geloof dat dit project enorm belangrijk is. Het komt op het juiste moment. We weten allemaal dat we midden in de zesde grote uitsterving zitten met veel kommer en kwel over de problemen van het milieu, klimaatverandering en verlies aan biodiversiteit. Deze reis zal veel mensen de kans geven om te zien dat er nog tijd is om veranderingen door te voeren. We kunnen allemaal helpen een verschil te maken. Maar voor de jonge milieuactivisten die worden geselecteerd, is dit een ongelooflijke kans om echte leiders te worden die de planeet en het milieu beschermen voor toekomstige generaties.”

www.dutchtallship.com/’Oosterschelde’

www.darwin200.com.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.