Hinder door onderhoud aan grote sluis Evergem

0
schepen in sluis Evergem
Sluis Evergem. (foto Paul Hermans)

De Vlaamse Waterweg start op 4 mei met werkzaamheden aan de grote sluis in Evergem. Schippers moeten in de komende maanden rekening houden met een verminderde schutcapaciteit bij de sluis in de Ringvaart om Gent.

De binnenvaartsluis in Evergem ligt aan de zuidkant van het Gentse havengebied. De grootste van de twee binnenvaartsluizen gaat een grondige opknapbeurt tegemoet. Daarbij vernieuwt De Vlaamse Waterweg essentiële onderdelen van de deuren in de grootste binnenvaartsluis van Vlaanderen (230 meter lang en 25 meter breed). Jaarlijks passeren er circa 10.000 schepen en 16 miljoen ton lading.

Drie fases

De werkzaamheden gebeuren in drie fases. Begin mei start de vernieuwing van de verankeringen van de opwaartse en de afwaartse deuren en de middendeuren. De sluis blijft operationeel maar de schutcapaciteit vermindert tijdelijk als de buitendeuren aan de beurt zijn. In juli is de sluis één dag volledig gestremd voor het afkoppelen en afvoeren van de middendeuren.

In een tweede fase worden onder meer de benedendraaipunten van alle buitendeuren vervangen. Dat kan alleen na droogzetting van de grote sluis. Volgens de huidige planning zal deze sluis daardoor van 1 oktober tot 1 november volledig buiten dienst zijn.

In de derde fase – die op zijn vroegst in november begint – krijgen de hydraulische en elektromechanische delen van de deuren een grondige revisie. Dat gaat gepaard met een stremming van maximaal één dag per deurvleugel voor de demontage van de onderdelen en ook weer een dag per deur voor de montage.

Hinder

De Vlaamse Waterweg treft maatregelen om de hinder voor de binnenvaart zoveel mogelijk te beperken, meldt North Sea Port. De kleine sluis blijft tijdens de activiteiten volledig beschikbaar. De vaarwegbeheerder zal tijdens de stremmingsperiodes 24 uur per etmaal doorwerken.

Maar tijdens de stremming van de Grote Sluis kunnen er wachttijden optreden, waarschuwt North Sea Port, “omdat de capaciteit van de kleine sluis niet voldoende is om de huidige tonnages vlot te schutten. Voor kleinere binnenvaartschepen kan omvaren via Merelbeke en de Zeeschelde naar Antwerpen een optie zijn.”

Poort naar het zuiden

Het werk aan de sluis in Evergem is voor North Sea Port van belang. De sluis is de poort naar het zuiden en ligt op de belangrijkste verbinding voor de binnenvaart tussen Gent, Terneuzen en Vlissingen en het zuidelijke achterland in Oost- en West-Vlaanderen, Wallonië en Noord-Frankrijk tot Parijs en het Seinebekken.

De binnenvaart is voor North Sea Port van doorslaggevend belang, zo stelt het havenbedrijf: “Vervoer over het water tekent voor 58% van het volume in het verkeer tussen het achterland en de haven. North Sea Port zet hard in op deze duurzame transportmodus.”

 

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.