Het gaat tenslotte over u…

0

“Wat zou u doen?”, vraagt Aad halverwege het gesprek. Ik haal mijn schouders op en probeer nog een keer de mogelijkheden uit te leggen. Het is ook gewoon moeilijk, bedenk ik me. De schipper-ondernemer heeft veel verstand van varen en centen verdienen, weet iets minder over zijn BV en nog veel minder over zijn pensioen in die BV. En daar gaat het nu over.

Weliswaar bijgestaan door de accountant moet Aad echt zelf begrijpen wat er speelt; híj moet de keuze maken en niemand anders.

Ik begin weer bij de bestaande situatie en leg op een kladje de mogelijkheden voor: het blijft zoals het was, of we gaan omzetten of afkopen. Het blijft wederom stil. “Ik weet het gewoon niet”, zegt Aad. Zijn accountant stelt voor nog even naar de nettocijfers te kijken: wat blijft er straks over in de knip? Na heel wat heen en weer gepraat kiest hij voor omzetten, nu de beste keuze.

Twee weken later zijn we weer bij elkaar. De eerdere besluiten moeten nog worden vastgelegd en ook zijn vrouw is nu aanwezig.  We beginnen wederom bij de uitgangspunten, de mogelijkheden en de gemaakte keuzes. De cijfers komen op tafel en ik merk halverwege dat Aad onzeker is. “U zou het toch ook zo doen?”, vraagt hij.

Het oude kladje komt op tafel en we houden ons vast aan dit papiertje. De accountant bevestigt de cijfers en Aad is weer wat zekerder. Hij zucht en lacht, zijn vrouw knikt. Ik vraag of hij het nu begrijpt, maar krijg geen zekerheid.

Een volgend en belangrijk punt is de positie van zijn vrouw. Ook die verandert nu behoorlijk. En we spreken het heel goed door…

De vrouw knikt. Er komt langzaam een einde aan de bespreking en ik maak de stukken klaar voor ondertekening. Zeventig pagina’s later nemen we vermoeid maar voldaan afscheid. Een paar dagen later spreek ik hem telefonisch en ik merk dat het toch niet helemaal duidelijk is. Een korte uitleg en het adviesrapport zullen Aad ondersteunen, hoop ik.

Omdat het knap ingewikkeld is en er zoveel kanten aan de wet ‘Uitfasering pensioen in eigen beheer’ zitten, beschrijf ik hier deze gesprekken. De worsteling staat symbool voor duizenden eigenaren van een BV, die bezig zijn met het maken van keuzes over hun pensioen. Het is lastig, maar belangrijk zat. Laat het u keer op keer goed uitleggen. Net zo lang tot het echt duidelijk is. Het gaat tenslotte over u!

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.