Seven Borealis: pijpenlegger met opties

0

De scheepsnaam doet enigszins cryptisch aan, maar ‘Seven’ is afgeleid van de bedrijfsnaam Subsea 7 en ‘Borealis’ van het sterrenbeeld Corona Borealis. Het staat bij ons bekend als Noorderkroon en is een klein sterrenbeeld aan de noorderhemel, met Alphecca als helderste ster. Daarentegen is het offshore installatie- en constructiebedrijf Subsea niet als klein te kwalificeren, want met 33 eenheden, waaronder 19 pijpenleggers, kraan-, duik- en onderzoekschepen, is het met contracten in alle werelddelen een toonaangevende speler.

S-lay of J-lay?

De Seven Borealis is een van hun pijpenleggers en tevens een kraanschip met een hijscapaciteit van 5.000 ton. Het schip kan op twee manieren pijpen leggen: met de S-lay– en de J-lay-methode.

Met de S-lay methode kan dat voor pijpen met een diameter tot 46 inch, waarbij als geleidebaan de witte stinger (in neergelaten toestand) wordt gebruikt. Voor dieper water hanteert men de J-lay techniek voor maximaal 24 inch pijpen. Dat gaat via de hoge toren, die onder een kleine hoek gekanteld wordt en dus verticaler pijpen legt dan de horizontaler leggende stinger.

Aan boord is opslagruimte voor 2.800 ton aan pijpen en er zijn twee ROV’s (Remotely Operated Vehicles). Dit zijn onderwaterrobots die via een navelstreng vanaf de brug bediend kunnen worden.

Nijldelta

De Seven Borealis was op de foto (genomen in juni) onderweg naar Franklin in de Heijsehaven om in gereedheid gebracht te worden voor een project in het Atoll Field bij de Nijldelta. Voor de Pharaonic Petroleum Company, waarin BP deelneemt, moet op 100 meter diepte 40 kilometer gaspijpleiding met bijbehorende structuur aangelegd worden om verbonden te worden met het bestaande Taurt-gasveld. Daarnaast moet er een 105 kilometer lange verbinding komen van het Atoll Field naar het vasteland.

Aanvang is in de tweede helft van dit jaar Oplevering begin 2018. Vorlopig kostenplaatje:  200 tot 300 miljoen dollar.

tekst en fotografie: Cees de Keijzer

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.