Haven Rotterdam heeft goede uitgangspositie als circulaire hub

0
Schroot wordt al lang gerecycled in de Rotterdamse haven. Ook voor plastic zijn er volop kansen. (archieffoto Tekst & Toebehoren)

De haven van Rotterdam is een perfecte locatie voor de circulaire economie, op basis van de strategische ligging en de verschillende afvalstromen die er vrij komen. Dat staat in het rapport Rotterdam towards a circular port: a deep dive into Waste-to-Value oppurtunities

De industrie in het Rotterdamse havengebied is een grootverbruiker van grondstoffen en produceert een hoop afvalstromen. Een groot deel hiervan wordt nog verbrand of gestort. Recyclen of gebruiken als brandstof is beter. Door een nieuw grondstoffensysteem kan de Rotterdamse haven zich economisch en maatschappelijk op een nieuw vlak te ontwikkelen.

Stappenplan

In het rapport staat onder andere beschreven welke ontwikkelingen plaatsvinden bij bedrijven (in het industriecluster) die al inzetten op circulaire diensten. Ook is gekeken wat in de toekomst mogelijk is op het gebied van de circulaire economie.

Havenbedrijf Rotterdam legt zich bij de focus op een circulaire economie voornamelijk toe op drie punten. De eerste stap is stimulering en innovatie. Nieuwe activiteiten en het uitbreiden van startups staan daarin centraal.

Bij de tweede stap draait het om aandacht voor sorteren en recyclen. Een grot voordeel is dat primaire plasticproducenten, vervoerders, sorteerders, recyclers en afnemers van secundaire producten in Rotterdam allemaal al aanwezig zijn.

In de derde stap komt er een nieuw grondstoffen- en brandstoffensysteem en is een circulaire economie ontstaan. Om dat doel succesvol te bereiken zetten bedrijven in de haven nu al in op het terugdringen van grondstofgebruik.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.