Haven Moerdijk scoort gunstig op eigen Milieumonitor

0
(foto Paul Martens)

Schonere lucht, meer zelfgeproduceerde duurzame elektriciteit, minder afval, minder (drink)waterverbruik en minder klachten. Dat zijn de belangrijkste pluspunten van de deze maand gepresenteerde Milieumonitor Moerdijk 2019.

 De milieubelasting van het haven- en industrieterrein Moerdijk wordt continu gemeten aan de hand van zeven thema’s: energie, lucht, water, afval, geluid, natuur en klachten. De input is afkomstig van negentien grote bedrijven die jaarlijks een elektronisch milieuverslag (eMJV) moeten indienen. Ook gegevens van Brabant Water, het luchtmeetnet en overige partijen worden meegenomen. De uitkomsten worden jaarlijks vastgelegd in de Milieumonitor. In de werkgroep die dat doet, zitten de provincie Noord-Brabant, de gemeente Moerdijk en het Havenbedrijf Moerdijk.

Elk jaar betere resultaten

Sinds de jaarlijkse milieumeting plaatsvindt, lukt het iedere keer weer om voor nagenoeg alle thema’s voorgaande jaren te verbeteren, vertelt Annemiek Govaart. Zij is adviseur Milieu en Duurzaamheid bij Havenbedrijf Moerdijk en contactpersoon van de werkgroep. “Als havenbedrijf willen we tot de top van Europa horen als het gaat om duurzaamheid. Dat klinkt mooi, maar dat moet je ook waarmaken. De Milieumonitor, en recent ook het opnieuw behalen van het PERS-certificaat, laten zien dat het geen loze woorden zijn. Bij ons is een vliegwiel in gang gezet. Er gebeurt steeds meer qua duurzaamheid. Niet alleen meer bedrijven pakken het op, maar ook steeds intensiever. De urgentie is duidelijk en voor de bedrijven is het ook een goed verhaal richting klanten, medewerkers en de maatschappij.”

Wethouder Désirée Brummans van Moerdijk stelt: “Primair is het de verantwoordelijkheid van het bedrijfsleven om tot betere milieuprestaties te komen. Als gemeente volgen we de ontwikkelingen op de voet. Ook in het belang van onze inwoners. Met het oog daarop is het  goed te constateren dat er dit jaar wederom minder klachten zijn gemeld.”

Er werd 61,5 procent meer duurzame elektriciteit opgewekt. (foto Port of Moerdijk)

Energieneutraal

Wat in het oog springt in het recente rapport is dat de hoeveelheid zelfgeproduceerde duurzame elektriciteit met 61,5 procent is gestegen. Ook 2018 liet al een aanzienlijke toename zien.

Een resultaat dat daarentegen meer aandacht verdient is de CO2-uitstoot. Die daalde in 2019 nauwelijks (0,4 procent). De ambitie is om in 2030 energieneutraal te zijn.

De normen voor fijnstof, stikstofdioxide en benzeen zijn wederom niet overschreden. De gemeten waarden op de meetstations zaten zelfs ver beneden de Europese normen. Ook de geluidbelasting van haven- en industrieterrein Moerdijk bleef in 2019, net als voorgaande jaren, binnen de norm.

Bever

Aandacht is er ook voor de natuur in het haven- en industriegebied. Die is verder verrijkt meldt de milieumonitor. De bever heeft zijn intrede gedaan als nieuwkomer en twee paar slechtvalken brachten meerdere jongen groot.

“Alles bij elkaar kunnen we tevreden zijn”, zegt Annemiek Govaart. “Je ziet dat de bedrijven steeds duurzamer werken. Niet alleen omdat het moet, maar omdat ze zelf het belang inzien. Dat zie je goed terug bij de stijging van de zelfgeproduceerde duurzame energie.”

“Het terugdringen van CO2 blijft in cijfers nog wat achter. Maar het is zeker een onderwerp waar bedrijven mee bezig zijn. Neem de opvang en opslag van CO2. Daar zijn grote investeringen mee gemoeid en dat heeft zijn tijd nodig. Maar ik weet dat eraan wordt gewerkt. Dat hoor ik bij de industrietafels die we als havenbedrijf organiseren over de energietransitie.”

Er heeft zich een bever gevestigd in het haven- en industrieterrein. (foto Port of Moerdijk)

 

 

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.