Haven Amsterdam dichter bij verzelfstandiging

0

Als het aan het stadsbestuur ligt wordt Haven Amsterdamse een verzelfstandigd bedrijf, maar blijven de aandelen in handen van de overheid. Dat schreef havenwethouder Freek Ossel deze week in een brief aan de gemeenteraad.

Ossel stelt dat een verzelfstandigde haven efficiënter werkt en beter kan concurreren met andere internationale havens, zo meldt RTV Noord-Holland. Ook zou het havenbedrijf als zelfstandige entiteit beter kunnen samenwerken met Schiphol en Havenbedrijf Rotterdam. Die twee zijn al eerder verzelfstandigd en ook hun aandelen zijn in handen van de (lokale en nationale) overheid.
De voorgenomen verzelfstandiging wordt 27 juni in de Amsterdamse gemeenteraad behandeld. De beslissing valt pas na de zomervakantie

Verheugd
De Amsterdamse havenondernemersorganisatie ORAM reageert verheugd op de plannen. Het bedrijfsleven lobbyt al jaren voor verzelfstandiging. “Dit is nodig om de concurrentie aan te kunnen met andere havens, om flexibel te kunnen inspelen op marktontwikkelingen en om zich te kunnen transformeren van beheerder naar gebiedsontwikkelaar. Alleen op die manier kan de haven haar bijdrage blijven leveren aan het doel om Amsterdam in de top 5 te houden van sterkste economische regio’s van Europa”, aldus ORAM-voorzitter Paul Wevers.
Hij wijst erop dat alle concurrerende havens (waaronder Rotterdam, Hamburg, Antwerpen en Le Havre) al op die manier zijn georganiseerd. "Dat is niet voor niks. De ervaring met verzelfstandiging van havens was en is zonder uitzondering positief. Het versterkt het ondernemerschap en zorgt voor een slagvaardiger haven. ORAM is blij dat ook de Amsterdamse haven zich nu zo kan organiseren."

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.