- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsGratis testtijd voor nieuwe maritieme concepten

Gratis testtijd voor nieuwe maritieme concepten

- Advertentie -

Delen

MARIN wil de ontwikkeling van innovatieve maritieme concepten door Nederlandse MKB’ers stimuleren. Daarom laat het onderzoeksinstituut in Wageningen voortaan jaarlijk zes MKB-bedrijven twee weken lang gratis gebruikmaken van het MARIN Concept Basin.

Dat kondigde MARIN-directeur Bas Buchner op 19 september aan op het jaarlijkse R&D-seminar van het instituut. “Het is bedoeld voor MKB’ers die een nieuw maritiem concept willen testen: om te kijken of het werkt, om het te verbeteren of om het te demonstreren. MARIN wil met dit initiatief MKB’ers helpen een belangrijke stap te maken in de ontwikkeling van hun innovatie.”

O-foil
Het plan is om twee keer per jaar een ‘call’ uit te schrijven voor drie projecten. Geïnteresseerde bedrijven kunnen dan inschrijven met een korte beschrijving van hun concept en de test die ze zouden willen uitvoeren. MARIN selecteert daaruit de meest innovatieve en kansrijke projecten. Het gaat hierbij om nieuwe ideeën en concepten, niet voor optimalisaties van bestaande ontwerpen en ontwerptesten; daar zijn MARIN’s normale projecten en tarieven voor.

(archieffoto MARIN)

De mogelijke projecten zijn breed: van nieuwe voortstuwingsconcepten tot systemen voor slimme operaties onderwater of energieopwekking op zee. Buchner: “Een voorbeeldproject is de dolfijnstaartvoortstuwing van MKB’er O-foil, dat op een vergelijkbare manier is getest. O-foil heeft op basis van dit soort proeven echt een stap gemaakt. Die mogelijkheid willen we anderen ook bieden.”

Twee weken tanktijd
De geselecteerde zes projecten krijgen allemaal twee weken tanktijd (voorbereidingen en testen) in het Concept Basin. Dat bad is 200 meter lang, 3,80 meter breed en diep. Dit is inclusief een ervaren experimentator die alle systemen bedient en de klanten helpt bij het uitvoeren van de proeven. Daarnaast krijgt de klant een ééndaagse workshop met een ervaren MARIN-projectleider en een project engineer. Met elkaar bespreken ze dan het concept, de beste aanpak van de proeven en de benodigde ondersteuning door MARIN.
Het totale aanbod van MARIN is 40.000 euro waard per project. Klanten kunnen hun eigen modellen meenemen, maar MARIN kan deze ook voor hen maken. Deze modellen moeten dan wel worden betaald. Datzelfde geldt voor verdere metingen en analyses door MARIN. Alles gebeurt vertrouwelijk en de kennis die wordt opgedaan tijdens de proeven is eigendom van de MKB-er zelf.

Geen subsidie
Dit MARIN-aanbod is geen overheidssubsidie, maakt Buchner duidelijk: “Het is ons eigen initiatief, ontstaan in een brainstormsessie met onze senior projectleiders. We hebben moderne faciliteiten en zijn ondertussen het grootste onafhankelijke maritieme testinstituut in de wereld. We werken voor grote reders, werven en energiemaatschappijen. Die faciliteiten en ervaring willen we graag ook inzetten om Nederlandse maritieme MKB’ers vooruit te helpen.”

De eerste call voor begin 2014 sluit 1 december 2013. Aanvullende informatie en voorwaarden zijn op te vragen bij Ir. Jaap de Wilde.

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -