Den Bosch dit weekend helemaal in maritieme sferen

0

Vandaag start de 19e editie van Maritiem ’s-Hertogenbosch. Tot en met zondag 22 vindt in het centrum van de Brabantse hoofdstad het evenement met klassieke  binnenvaartschepen en tal van festiviteiten plaats.

Maritiem ‘s-Hertogenbosch is een van de grootste maritiem-historische binnenvaartevenementen van Nederland. Tijdens het 2-jaarlijkse evenement zijn in de Bossche havens honderden klassieke en traditionele binnenvaartschepen te zien. Dit jaar is er speciale aandacht voor rond- en platbodems. Ongeveer vijftig van deze oudhollandse schepen uit heel Nederland acte de presénce.

‘Kajuitsgaanavond
Zangeres Do geeft vanavond om 20.30 uur het openingsconcert. Zij wordt muzikaal begeleid door de Douane Harmonie Nederland. Traditiegetrouw wordt de avond om 22.00 uur afgesloten met een spectaculaire vuurwerkshow.
Tijdens de ‘Royal Night of Music’ op zaterdagavond geeft Frank Anthony een tribute aan Elvis Presley. De instrumentale begeleiding is in handen van de Koninklijke Harmonie ’s-Hertogenbosch. Deze avond treedt een keur aan Bossche artiesten op. Verder is er een zeeliederensongfestival  waar verschillende shantykoren en muziekgezelschappen de muzikale strijd met elkaar aangaan op de diverse podia in het maritieme gebied.
Nieuw dit jaar is Club Maritiem, speciaal voor jonge 25-plussers. "Dit is een ‘kajuitgaansavond’ waar je lekker kunt dansen, borrelen en loungen in maritieme sferen", aldus de organisatie. De Nederlandse dj VanderWeyden verzorgt de muziek (deephouse/lounge). Club Maritiem is op het terrein naast het Oliemolenpaviljoen en is op zaterdagavond vanaf 21.00 uur gratis te bezoeken.

Koninklijke Marine
Op alle drie de dagen kunnen bezoekers genieten van ‘Maritiem in het klein’ aan de Handelskade. Modelbotenclub Titanic presenteert hier de mooiste modelboten van clubleden. Op zaterdag en zondag is er een braderie voor kunst, hobby, oude ambachten en watersport op de feestelijk versierde Handelskade en Zuid-Willemsvaart (op zaterdag ook in de Visstraat).
Kinderen kunnen deelnemen aan het speciale jeugdprogramma op zaterdag; ze voeren verschillende opdrachten uit en maken kennis met allerlei watersportonderdelen. Deelnamebewijzen zijn verkrijgbaar bij de Maritiem-infopost bij de Wilhelminabrug, het schip de ‘Makke Beer’ (locatie Zuid-Willemsvaart).
Bij de Citadel kan meegevaren worden met de snelle rubberboten van de Genie en mogen de grote legervoertuigen van binnen worden bekeken. Daarnaast is de Koninklijke Marine terug van weggeweest met onder meer een klimtoren en een vaarsimulator op het binnenterrein van de Citadel. En voor het eerst is ook de Luchtmobiele brigade aanwezig met onder meer een parachutesimulatietoren.

Promconcert
Maritiem ’s-Hertogenbosch wordt op zondag afgesloten met een Promconcert op het grote podium bij de Citadel. Het concert wordt verzorgd door het groot Maritiem Jeugdorkest, de Percussion Ensemble Heineken Fanfare en de Heineken Fanfare.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.