- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsGevraagd: uw deelname aan Toekomstbestendig Beroepsonderwijs Binnenvaart

Gevraagd: uw deelname aan Toekomstbestendig Beroepsonderwijs Binnenvaart

- Advertentie -

Delen

Nova College Scheepvaart, namens alle binnenvaartscholen, en Frans van Weert als programmamanger Arbeidsmarktagenda Binnenvaart, vragen uw actieve inbreng bij de vernieuwing van het beroepsonderwijs via het project Toekomstbestendig Beroepsonderwijs Binnenvaart, kortgezegd TBB.

U kunt bijdragen door mee te praten en/of leerlingen aan boord (extra) te begeleiden. Door u ingebrachte uren zijn onderdeel van een subsidieaanvraag bij het Regionaal InvesteringsFonds (RIF). Hierdoor ontstaan fondsen voor de ontwikkeling van het lesmateriaal en de uitvoering van dit project. Uw inbreng zal zijn in uren, uw kennis en uw mening en ideeën over het beroepsonderwijs. U wordt niet gevraagd om geld in te brengen.

Onderwijs is al in beweging

Het huidige onderwijsprogramma voor de binnenvaart is in de basis bijna twintig jaar oud en is in deze periode slechts aangepast op grond van gewijzigde wet- en regelgeving. De meest recente aanleiding tot herziening van de kwalificatiedossiers is de implementatie van Europese Richtlijn (EU) 2017/2397. Dit proces loopt nog.

Aansluitend worden de onderwijsprogramma’s op de scholen geactualiseerd. Dit betekent dat de lessen, taken, opdrachten en examens moeten worden vernieuwd.

Een mooi moment op het hele binnenvaartonderwijs samen opnieuw en eigentijds in te richten. De gezamenlijke binnenvaartscholen hebben het voornemen om één gezamenlijke aanpak en lesmiddelen te gaan gebruiken. Dat is efficiënt in de ontwikkeling én in het gebruik aan boord bij het leerbedrijf.

Sprong vooruit

Een stap verdergaand is de ambitie van het project om het beroepsonderwijs in te richten op de toekomstige behoefte van de binnenvaartsector. Nederland heeft in Europa een koppositie op het gebied van opleiden in deze sector en wil deze behouden.

Modern, aantrekkelijk onderwijs draagt bij aan de doelstelling van de Strategische Arbeidsmarktagenda Binnenvaart om in 2030 een toekomstbestendige arbeidsmarktpositie bereikt te hebben voor de binnenvaart.

Focus

Actueel zijn de opgaves zoals verduurzaming, vergroening en digitalisering. De focus ligt hierbij echter in hoge mate op de technische kant van ontwikkelingen. In de recente brief van Minister Harbers aan de Tweede Kamer over de Toekomst van de Binnenvaart komt het woord opleiden slechts één voor.

Hiermee blijft de aandacht voor de mens in deze ontwikkelingen sterk onderbelicht terwijl het kundig/bewust omgaan met deze technieken cruciaal is voor het effect. Daarom dit project TBB. Onderwijs en praktijk komen zo dichter bij elkaar.

Doet u mee?

Met dit project willen we aansluiten bij de wensen van de bedrijfstak. Daarom vragen wij uw actieve inbreng bij het vorm en inhoud geven aan dit nieuwe onderwijs. Ook via KBN wordt deze oproep om deel te nemen gedaan aan de leden om zodoende voldoende deelnemers te bereiken.

Uw belang

Wanneer u actief meewerkt aan dit project, heeft u inbreng in de ontwikkeling én beoordeling van het lesmateriaal dat op school en aan boord wordt gebruikt.

Heeft u belangstelling om mee te doen of wilt u meer informatie, neem dan contact op met Wereld van de Binnenvaart:

Frans van Weert
0617 38 93 38
[email protected]

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -