Getijdennatuur krijgt ruimte op Eiland van Brienenoord

0
Tussen de strekdammen wordt gebaggerd. (foto Rijkswaterstaat)

Op het Eiland van Brienenoord geven Rotterdam en Rijkswaterstaat de oude getijdennatuur de ruimte. Er wordt momenteel volop gebaggerd.

Projectmanager Laurence Peels van de gemeente vertelt op de website van Rijkswaterstaat: “Het Eiland van Brienenoord is een groen pareltje in de Nieuwe Maas met uitzicht op de stad Rotterdam. Hier willen we graag de oude getijdennatuur terugbrengen in de stadsdelta. Ook al zit je hier al best ver van de zee, het hoogteverschil tussen eb en vloed is nog 1,5 m. Dat is fascinerend om te zien, juist ook voor Rotterdammers.”

Strekdammen

Op het Eiland van Brienenoord combineren Rotterdam en Rijkswaterstaat natuur en recreatie. De harde stenen oever wordt stapsgewijs natuurlijk gemaakt. Dat maakt het voor planten en dieren makkelijker om zich er te vestigen. “Er komen bijvoorbeeld rustplaatsen voor vissen, zoals zalm, die hier wennen aan de overgang tussen zoet en zout water”, vertelt Peels.

Aan de westkant van het eiland wordt slib weggebaggerd tussen de strekdammen. Dat terrein was in de jaren 60 in gebruik om tunnelonderdelen voor de metro in en uit te varen. “Tussen de strekdammen moet nu grond komen om een talud te maken voor de natuurvriendelijke oevers. Maar op slib zakt die grond weg, daarom verwijderen we dat eerst”, legt Peels uit.

Klaar in 2021

Deze zomer start nog het werk aan nieuwe bruggen naar het eiland en de natuurvriendelijke oevers. De meeste werkzaamheden op het eiland zelf beginnen pas in het najaar, om de natuur in het broedseizoen niet verstoren. In 2021 moet het project helemaal klaar zijn.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.