Gelukkig hebben we de foto’s nog…

0
(foto Alyssa van Heyst)

De Wereldhavendagen Rotterdam zouden komend weekend plaatsvinden. Maar, zoals bekend, gaan ze als gevolg van corona niet door.  Gelukkig hebben we de foto’s nodig. Van 42 voorgaande edities. Ze hangen aan de gevels van het Maritiem Museum Rotterdam. Deze foto-expositie, ‘IN BEELD’, werd maandag 31 augustus geopend. Diverse beelden zijn met QR-codes en augmented reality interactief gemaakt.

IN BEELD werd geopend door Bert Boer, directeur van Maritiem Museum Rotterdam, Sabine Bruijnincx, directeur van Stichting Wereldhavendagen, en Anne Reitsma, sinds 2012 de vaste fotograaf van het evenement en curator van de expositie. Mediamaker en presentator Maikel Coomans gaf een korte toelichting over augmented reality.

Fotowedstrijd

‘IN BEELD’ bestaat uit 31 bijzondere foto’s (waarvan twee grote panorama’s) die geplaatst zijn op de binnen- en buitengevel van het Maritiem Museum. Hierdoor zijn ze zowel voor bezoekers als voorbijgangers te bewonderen.

De expositie vertelt de geschiedenis van 42 edities van de Wereldhavendagen. Reitsma koos de beelden uit haar eigen archief, maar er zijn ook foto’s van andere Rotterdamse fotografen en uit het Stadsarchief. Bovendien zijn vier foto’s gemaakt door fans van de Wereldhavendagen. Zij kwamen als winnaar uit de bus bij de fotowedstrijd die voorafging aan de expositie.

QR-codes

Een aantal beelden is voorzien van een QR-code, waarmee bezoekers op hun smartphone een aanvullende video kunnen bekijken. Daarin vertelt Reitsma het verhaal achter de betreffende foto. Bij een aantal andere beelden brengt augmented reality-technologie met behulp van de app Must See de foto tot leven.

“Het doel was om een spraakmakende serie beelden van de Wereldhavendagen door de jaren heen samen te stellen”, zegt Anne Reitsma. “We hebben foto’s geselecteerd waarbij je direct ziet dat het de Wereldhavendagen is: water, schepen, publiek, de Rotterdamse skyline. Die combinatie zorgt voor een echte wow-factor.”

Port Stories 2020

IN BEELD is tot en met 11 september te zien bij het Maritiem Museum Rotterdam. De expositie is onderdeel van ‘Port Stories 2020’, verschillende activiteiten waarmee Stichting Wereldhavendagen dit jaar de Rotterdamse haven in het zonnetje zet. Zo vindt op zaterdag 5 september de Digital Port Day plaats, waarbij de website en sociale media van de Wereldhavendagen de hele dag in het teken staan van bijzondere havenverhalen en hoogtepunten van vorige edities.

Maritiem Museum Rotterdam maakte ‘IN BEELD’ bovendien onderdeel van zijn jaarlijkse Maritiem Festival, waarvoor van 4 tot en met 6 september diverse activiteiten op het programma staan. Zo is er op 4 september een webinar over plastic soup. Deze online talkshow is voor iedereen gratis te volgen.

 

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.