- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsGeslaagde test met ontgassen in Vlissingen

Geslaagde test met ontgassen in Vlissingen

- Advertentie -

Delen

In Vlissingen is op donderdag 28 mei gestart met het testen van dampverwerkingsinstallaties voor de inzet van het ontgassen van binnenvaarttankers. Volgens North Sea kan de installatie van GreenPoint Maritime Services veilig en gecontroleerd restdampen uit tanks verwerken. De eerste tests zijn succesvol verlopen.

De binnentankvaart heeft volgens de grensoverschrijdende havenbeheerder de afgelopen jaren al een aanzienlijke reductie van uitstoot weten te bereiken door dedicated en compatibel varen in te voeren waarbij ontgassen niet meer nodig is. “Het totaal vermijden van ontgassen is hiermee nog niet te voorkomen. In 2020 worden de verboden daarom gefaseerd uitgebreid tot een landelijk verbod dat zorgt voor 98% minder uitstoot van deze schadelijke stoffen”, aldus North Sea Port.

Varend ontgassen

Varend ontgassen is slecht voor de luchtkwaliteit en voor de gezondheid van opvarenden en omwonenden. De afgelopen jaren hebben meerdere provincies (Zeeland, Noord-Brabant, Zuid-Holland, Utrecht, Noord-Holland, Gelderland en Flevoland) een verbod op het ontgassen van benzeen en benzeenhoudende stoffen ingevoerd.

De tests in North Sea Port zijn de eerste van een reeks met verschillende type installaties die moeten komen in de havens van North Sea Port, Rotterdam en Amsterdam. De metingen worden uitgevoerd door een onafhankelijk bureau om vast te stellen welke installaties kunnen voldoen aan de strengste eisen – of welke verbeteringen noodzakelijk zijn.

Taskforce

De test in Vlissingen wordt gesteund door Shell Chemicals Europe. De locatie is beschikbaar gesteld door North Sea Port. Provincie Zeeland steunt het project. De Zeeuwse gedeputeerde Dick van der Velde is op dit moment voorzitter van de landelijke Taskforce varend ontgassen.

Die werkgroep is in 2018 door minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat om de invoering van het landelijke verbod op varend ontgassen soepel te laten verlopen. Daarvoor is het van belang dat er voldoende goedwerkende installaties beschikbaar zijn waar tankers hun dampvormige ladingresten kunnen afgeven. De resultaten van de proefnemingen worden geëvalueerd in de taskforce die daarna de minister zal adviseren over de verdere opbouw van die infrastructuur.

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -