- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuws"Geen daadkracht voor binnenvaart in Miljoenennota"

“Geen daadkracht voor binnenvaart in Miljoenennota”

- Advertentie -

Delen

De binnenvaartsector mist specifieke doelstellingen in de Miljoenennota van het kabinet. Dat stelt Koninklijke BLN-Schuttevaer in een reactie op de tijdens Prinsjesdag gepresenteerde begroting voor Infrastructuur en Waterstaat. “Waar de minister in het regeerakkoord heel duidelijk was in haar ambitie om meer en schoon vervoer over water te stimuleren, ontbreekt dezelfde daadkracht in de begroting. Deze laat vooral veel studie en onderzoek zien.”

BLN-Schuttevaer wil in 2019 concrete plannen van minister Cora van Nieuwenhuizen zien. “Het is tijd om spijkers met koppen te slaan.”

Meer vervoer over water om de wegen te ontlasten en klimaatdoelstellingen te halen en betere milieuprestaties van de binnenvaart, dat stond in het regeerakkoord van kabinet-Rutte III. Volgens de branchevereniging is het zaak daar concreet invulling aan te geven.

“De milieuprestaties van CCR2 zijn verouderd en Stage V is vooralsnog niet haalbaar”, aldus BLN-Schuttevaer. De vereniging vindt dat, “om de concurrentiepositie van de binnenvaart te versterken, deze regeerperiode zowel voor Europese binnenwateren als voor Nederlandse milieuzones heldere normen voor uitlaatgassen nodig zijn. Daarnaast dient snel vorm te worden gegeven aan de toegezegde financiële stimulering.”

 

Er moet meer lading over water

Het kabinet heeft eerder aangegeven vervoer van de weg naar het water te willen verschuiven. Dat, en het behoud van vervoer over water met kleine schepen, is alleen haalbaar als de overheid heldere doelstellingen formuleert voor de modal shift van weg naar water, stelt BLN-Schuttevaer. “Deze doelstellingen ontbreken nog in de begroting.”

 

Investeren in infrastructuur

In het regeerakkoord zijn hogere investeringen in de vaarweginfrastructuur toegezegd. In de Miljoenennota bedraagt het totale vaarwegbudget voor 2019 bijna 1,3 miljard euro. Beduidend meer dan de 873,1 miljoen in 2018.

“Dat betekent meer geld voor de broodnodige vernieuwing en onderhoud. Koninklijke BLN-Schuttevaer is blij met deze verhoging van het budget maar is van mening dat om die investeringen nog beter te benutten ook op de andere doelstellingen voor vervoer over water uit het regeerakkoord concrete maatregelen nodig zijn.”

De organisatie wil daarom dit jaar nog een gesprek met de minister om meer duidelijkheid te krijgen over de modal shift en de milieuprestaties van de binnenvaart. “Meer vervoer over water biedt Nederland volop kansen om de belasting van weg en spoor te verminderen en klimaatdoelstellingen te realiseren.”

foto: Minister Wopke Hoekstra van Financiën presenteerde de Miljoenennota vanuit het bekende koffertje in de Tweede Kamer. (foto Rijksoverheid)

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -