Gebruik vanaf nu alleen nog BICS-versie 5

0

Sinds gisteren (1 juli) worden de BICS-versie 4 en ouder niet langer ondersteund. De meeste gebruikers van het programma voor elektronisch melden zijn al tijdig overgestapt op BICS-versie 5.

Rijkswaterstaat adviseert gebruikers van oudere versies om alsnog over te stappen. Dit advies geldt voor iedereen die momenteel nog een BICS accountnummer gebruikt dat bestaat uit een 9000-nummer. Het nieuwe BICS maakt gebruik van 7000-nummers.

 

bics5_installZelf actie ondernemen

De kans bestaat dat BICS-meldingen met oudere versies vanaf nu niet meer verwerkt kunnen worden. De helpdesk biedt ook geen ondersteuning meer bij oudere versies.

Gebruikers van BICS 4 en ouder moeten zelf actie ondernemen: opnieuw registreren als BICS-gebruiker en BICS-versie 5 downloaden en installeren.

Let op: BICS 5 is alleen te gebruiken als je je opnieuw geregistreerd hebt, want er is een nieuwe BICS-account nodig: een 7000-nummer. Dit is noodzakelijk doordat de registratie van BICS-gebruikers in 20 jaar tijd “vervuild” is geraakt. Met BICS 5 wordt ook een nieuwe start gemaakt met de registratie van alle gebruikers.

 

Containerschepen

Schippers die containers vervoeren en stuwagesoftware gebruiken, nemen beter eerst contact op met de leverancier van hun stuwagepakket. Voor hen geldt dat zij in overleg met hun leverancier overstappen op andere software. Deze e-meldplichtige schepen moeten immers te allen tijde kunnen melden.

Hierover zijn afspraken gemaakt tussen RWS en de leveranciers van stuwagesoftware. Voor containerschepen geldt de deadline van 1 juli niet. Lees hier meer over containerschepen.

 

Dit is het nieuwe uiterlijk van BICS. (illustratie RWS)
Dit is het nieuwe uiterlijk van BICS. (illustratie RWS)

 

Geruisloos

De overstap naar het nieuwe BICS verloopt voor de meeste gebruikers geruisloos. Sinds januari is al een groot deel van de BICS-gebruikers gemigreerd. De reacties op de totaal vernieuwde gebruikersschermen zijn over het algemeen enthousiast.

Intussen zijn ook al wensen en suggesties voor verbeteringen bij Bureau Telematica Binnenvaart binnengekomen. In het gebruikersoverleg E-melden worden de verbeterpunten door schippers, BTB en RWS besproken. Hierbij staat de vaarpraktijk centraal, niet de techniek.

In de loop van september is er weer een gebruikersoverleg E-melden. Enthousiaste BICS-gebruikers met goede ideeën zijn van harte welkom! Meld je aan bij BTB.

 

Tip: download BICS via een stabiele (vaste of mobiele) verbinding. Liever niet tijdens het varen.

 

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.