- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsExtra pompen voor waterstand Twentekanaal

Extra pompen voor waterstand Twentekanaal

- Advertentie -

Delen

Om het water in het Twentekanaal aan te vullen, hebben de waterschappen Rijn en IJssel, Drents Overijsselse Delta en Vechtstromen in samenwerking met Rijkswaterstaat extra pompen geplaatst bij het gemaal in Eefde.

Met deze extra pompcapaciteit verwachten ze op korte termijn voldoende water in het Twentekanaal te kunnen pompen en van daaruit te verdelen over de gebieden van de drie waterschappen. Dat is ook gunstig voor de scheepvaart op de vaarweg.

“Het Twentekanaal is een belangrijke waterbron én doorvoerroute voor diverse functies”, licht Rijn & IJssel toe. “Denk hierbij aan scheepvaart, landbouw, natuur, drinkwatervoorziening en recreatie. Ook in deze droge periode willen de samenwerkende partijen deze functies zo goed en zo lang mogelijk blijven bedienen.”

Geen garantie

De waterstanden op de IJssel zijn erg laag. De verwachting is dat dit de komende tijd aanhoudt. Hierdoor staan de waterstanden op de IJssel onder druk en zijn extra maatregelen nodig. De extra pompcapaciteit bij gemaal Eefde vormt overigens geen garantie op het uitblijven van watertekorten deze zomer, waarschuwen de waterschappen. De Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) kan besluiten om de aanvoerhoeveelheid via gemaal Eefde te beperken, met het oog op eventuele problemen op de IJssel of het IJsselmeer.

Extreem droog

Dijkgraaf Hein Pieper van Waterschap Rijn en IJssel: “Het is extreem droog. We nemen als waterschappen en Rijkswaterstaat onze verantwoordelijkheid door nu in te grijpen. Daarmee kunnen we een deel van ons gebied langer van water voorzien. Onder normale omstandigheden kan met gemaal Eefde ruim 21 m3 water per seconde worden aangevoerd vanuit de IJssel. Vanwege de lage waterstanden op de IJssel kan het gemaal momenteel slechts 10 m3 water per seconde aanvoeren. De verwachting is dat deze situatie nog zeker acht weken aanhoudt.”

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -