500 studenten van technische en commerciële opleidingen bezochten woensdag 12 september in Dordrecht de Maritime Innovation Experience. Op de Innovatiemarkt maakten veertig maritieme bedrijven de studenten enthousiast voor hun bedrijf en voor de maritieme sector. Daarmee is het doel van het evenement behaald, volgens de Proeftuin Maritieme Innovatie, de organisator van de Maritime Innovation Experience.
Teun Muller, voorzitter van Werkgevers Drechtsteden, benadrukte bij de opening van de Maritime Innovation Experience het belang van het evenement, dat innovatie en carrièrekansen combineerde. “We moeten studenten enthousiast maken voor de maritieme sector. Zij zijn de werknemers van de toekomst. Samen met hun docenten en het bedrijfsleven moeten we daar tijdens hun studie al in investeren,” riep Muller het publiek op. Hij was na afloop tevreden en zei dat er “een mooie basis is gelegd voor een terugkerend evenement”.
Workshops
In twaalf workshops en drie lezingen gingen maritieme professionals en studenten met elkaar in gesprek over onder andere LNG in de binnenvaart en schaalvergroting in de scheepvaart. In de workshop ‘Stabiliteitsaspecten van een rompvorm’ gingen de deelnemers aan de slag met het bouwen van rompvormmodellen van aluminiumplaten om uit te vinden wat nodig is om een schip de meeste stabiliteit te geven. Daarnaast brainstormden studenten in drie SpeedSolving Maritime sessies over innovatievraagstukken van bedrijven.
Innovatieschuur
Roel Groenewold van Groenewold Business Partner gaf tijdens de Maritime Innovation Experience de aftrap voor de ‘Innovatieschuur’, een project van het Expertise- en InnovatieCentrum Binnenvaart (EICB). In dit project gaan bedrijven, studenten en binnenvaartondernemers samen onderzoeken hoe de bestaande binnenvaartvloot nog schoner en zuiniger gemaakt kan worden. Roel Groenewold gaat als ‘kwartiermaker’ het idee verder uitwerken.
Zonneflessenbotenparade
De studenten konden hun technische kunsten tonen tijdens de Zonneflessenbotenknutselworkshop, onder begeleiding van kunstenaar Erik van Loon, oprichter en organisator van de Amsterdam Swim. Met pakkende pitches presenteerden de studenten hun innovatieve boten in de Zonneflessenbotenparade aan een jury van maritieme professionals.
Winnaar werd de boot Veerle, gemaakt door studenten Scheepsbouwkunde-Maritieme Techniek van Rotterdam Mainport University of applied sciences (RMU). De tweede prijs was voor de boot In Plané, gemaakt door leerlingen uit het vierde jaar van het Walburg College Zwijndrecht. De winnaars wonnen een rondvaart door Amsterdam met de Fuel Cell Boat van rederij Lovers.
Proeftuin Maritieme Innovatie
De Maritime Innovation Experience is een evenement georganiseerd door Proeftuin Maritieme Innovatie. De Proeftuin Maritieme Innovatie is geïnitieerd door Werkgeversvereniging Drechtsteden. Het programma stelt zich ten doel de innovatiekracht van MKB bedrijven in de regio Drechtsteden te bevorderen door innovatiekrachten te bundelen. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.