Eclips

0

Mensen betaalden een vermogen om Bonnie Tyler aan boord van een cruiseschip ‘Total Eclips of the Heart’ te zien zingen tijdens een zonsverduistering. Het is mij nooit helemaal duidelijk wat daar de toegevoegde waarde van is. Van die zonsverduistering bedoel ik. Een stukje aarde is even in de schaduw van de maan.

Er is een relatie tussen het leven op aarde en de zon. De zon staat op de perfecte afstand van de aarde, waardoor we hier precies de goede temperatuur hebben, al zitten er wat schommelingen in (wat het leven ook weer afwisselend maakt). Door een waanzinnig gebruik van brand­stoffen die verstopt zaten in de aardbodem brengen we de dampkring rond ons levendige bolletje flink van slag en maken we die schommelingen steeds heftiger. De dampkring wordt een broeikas en overal zien we het klimaat veranderen. De aardbol zelf zal dat een zorg zijn, maar voor ons veran­dert er heel veel.

Zo voer vorige week de Russische LNG-tanker Christophe de Margerie zonder ijsbrekers over de Noordelijke IJszee van het Noorse Hammerfest naar het Koreaanse Boryeong.  Klacht van milieuorganisaties is dat deze tankers door ongerepte natuur varen.

Die hebben wel een punt, omdat olie niet afbreekt in koud water (hier ging het overigens om aardgas) maar dat is typisch zo’n argument waar de poli­tiek of het bedrijfsleven niet wakker van ligt – tot de eerste aanvaring. De milieujongens zouden blij moeten zijn dat het schip veel minder stook­olie gebruikt doordat de afstand (vijf dagen varen) korter is. Die redenering kun je fijn doortrekken: o jee, dan is er te weinig uitstoot en groeit straks de Noordelijke IJszee weer dicht en zitten ze weer vast op Nova Zembla. Dan moeten ze weer omvaren, meer brandstof verbruiken en kunnen ze vervolgens weer fijn over de noord varen.

Mooie varkens­cyclus. Die bestaat dus niet, want ze verwachten dat hoog­uit 15 miljoen ton lading per jaar door de IJszee zal varen, tegen een miljard ton (echt!) die nu door het Suezkanaal gaat. Die tocht door het ijs is dus een druppel op een gloeiende plaat.

Maar ik hoor niemand over een heel andere consequentie. Rusland is het grootste land ter wereld met talloze megagrote rivieren die van Zuid naar Noord stromen en uitmonden in wat tot nu toe een onbegaanbare ijsvlakte was. Rivieren met mooie havenplaatsen aan de binnenkort subtropische noordkust bieden welvaart aan uitgestrekte, nu waardeloze gebieden; en een megamarkt voor de binnenvaart. Dat is pas toegevoegde waarde. Kunnen we daar gaan cruisen tijdens de zonsverduistering van 10 juni 2021. Bonnie Tyler is dan net 70 geworden. Dat wordt een feest.

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.