Wereldhavendagen druk bezocht

0

De 40e editie van de Wereldhavendagen trok meer bezoekers dan vorig jaar. Maar liefst 430.000 mensen kwamen op dit grote evenement in en rondom de haven van Rotterdam af in het eerste weekend van september.

Ook de binnenvaartpresentatie trok veel bekijks. Zowel in de stand op de Westerkade als aan boord van het heischip Noord van De Klerk Werkendam. Dit schip is als eerste schip voorzien van Euro VI-vrachtwagenmotoren. Vink diesel en NPS Diesel waren het hele weekend aanwezig in de machinekamer om bezoekers uitleg te geven. Dit trok vele geïnteresseerden.

Op zondag zou ms Prisa zich hierbij voegen als mooi praktijkvoorbeeld van hybride voorstuwing. Helaas bleek dat door vertraging in de haven niet haalbaar. Wel waren Hybrid Ship Propulsion en Koedood Dieselservice aanwezig met een hybride opstelling aan boord van de Noord om mensen over deze techniek te informeren.

Op de kade waren medewerkers van het BVB en het Expertsie- en InnovatieCentrum Binnenvaart aanwezig om meer over de binnenvaart te vertellen en te laten zien. Naast het inhoudelijke foldermateriaal vonden de binnenvaartposters gretig aftrek bij met name jongeren. Honderden posters werden uitgedeeld en hangen nu misschien wel in de kamertjes van toekomstige matrozen en kapiteins. Als leuke giveaway deelden het BVB en EICB opvallende groene boodschappentasjes uit. Ook dit trok veel publiek in de stand en bood gelegenheid mensen kennis te laten maken met de binnenvaart.

 

Bijdrage binnenvaart BNR Nieuwsradio

Net als vorig jaar organiseerde BNR Nieuwsradio de eerste week van september een Mobility Week. In het programma De Ochtendspits worden diverse items over alle modaliteiten belicht. Alle vanuit de vraag: Hoe zorgen we ervoor dat Nederland niet verder vast komt te staan?

Het BVB is benaderd om een bijdrage te leveren namens de binnenvaart: hoe kan de binnenvaart een oplossing bieden voor de diverse congestieproblemen? Miranda Volker van het BVB heeft in de uitzending van woensdag 6 september de kansen en mogelijkheden van een modal shift van in dit geval gevaarlijke stoffen van spoor naar het water toegelicht.

Het BVB heeft daar in opdracht van het Ministerie van IenM onderzoek naar gedaan en het bleek een realistische optie. Maar liefst 400 treinen kan de binnenvaart zo overnemen van het spoor. Hier zijn wel investeringen in de suprastrucuur (opslag bij bedrijven) en infrastructuur (pijpleidingen en dergelijke) nodig. De bal ligt nu bij het ministerie. Fragmenten van de Mobility Week zijn terug te luisteren op de website van BNR Nieuwsradio: www.bnr.nl.

 

Schippersdag

Op 10 september vond op initiatief van een vrijwilligster in Speeltuin IJsselmonde in Rotterdam de Schippersdag plaats. Oud-schippers waren hiervoor uitgenodigd en het programma bevatte onder andere een optreden van een shantykoor, een loterij, een fotoexpositie en verder veel gelegenheid met elkaar bij te praten. Het BVB heeft divers poster- en beeldmateriaal geleverd ter aankleding.

 

 

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.