Had Kantoor Binnenvaart kunnen voorzien dat een naamswijziging in ‘BinnenvaartUnie’ tot protest van de EBU (European Barge Union) aanleiding zou geven of moet de EBU zich er maar bij neerleggen dat hier sprake is van een ‘toevallige overeenkomst’ tussen de naam van de nieuwe vereniging en de Nederlandse vertaling van EBU? In elk geval heeft het bestuur van de EBU aan de BinnenvaartUnie laten weten “not amused” te zijn met de naamkeuze en “beleefd doch dringend” verzocht die naam alsnog te wijzigen.
“We hebben gevraagd om af te zien van de naam ‘BinnenvaartUnie’”, zegt secretaris-generaal Theresia Hacksteiner van de EBU. “Het is een inbreuk op een gevestigde naam. We gaan ervan uit dat het een onoplettendheid betreft en dat die naam nog eenvoudig gewijzigd kan worden zolang de vereniging nog in statu nascendi verkeert.”
Wat is de nieuwe BinnenvaartUnie ook alweer? Het is de nieuwe naam van de vereniging die wordt opgericht door de organisaties die de afgelopen twaalf jaar hebben samengewerkt onder de naam Kantoor Binnenvaart. De vereniging brengt CBOB, ONS, Rijn & IJssel en de RKSB samen in één rechtspersoon en maakt ook het lidmaatschap van de vereniging door individuele scheepseigenaren mogelijk en biedt hen dezelfde dienstverlening als de leden van de vier aangesloten organisaties. De status van vereniging biedt meer perspectief voor de gesprekken in het Transitiecomité, waarin ze met het CBRB en Koninklijke Schuttevaer onder leiding van Arie Kraaijeveld overlegt over een mogelijke gezamenlijke toekomst voor de drie organisaties.
Vertaling
In een reactie op het verzoek van de EBU laat voorzitter Roland Kortenhorst van de BinnenvaartUnie weten niet van plan te zijn die naam te wijzigen. “De EBU heet geen Europese Binnenvaart Unie, dat is alleen de Nederlandse vertaling van hun naam, de European Barge Union.”
Het bestuur van de EBU is echter niet van plan het daarbij te laten zitten. “Dan hebben we weer een rechtszaak in de binnenvaart”, verzucht Erik van Toor, directeur van Kantoor Binnenvaart. Maar zo’n vaart loopt dat niet, verwacht Roland Kortenhorst. “We gaan hierover in overleg met de EBU. Voor de rest wil ik niet op de feiten vooruit lopen.”
Hij is niet van plan het proces in het Transitiecomité te laten frustreren door de ‘naamkwestie’. Dat is ook niet de bedoeling van de EBU. Theresia Hacksteiner: “Dat toenaderingsproces van de organisaties is een uitstekend streven, alleen zijn wij daar als EBU niet bij betrokken. We gaan ervan uit dat de beweegredenen goed zijn en ik hoop van harte dat het goed komt.”