Drie gestrande schepen kunnen alsnog weg

0
(foto Rijkswaterstaat)

Drie schepen die gestrand waren in het stuwpand tussen Sambeek en Grave, zijn vanmiddag bevrijd. Ze konden onder begeleiding van Rijkswaterstaat naar Grave varen.

De schepen konden geen kant op sinds de schadevaring van de stuw bij Grave op 29 december. Rijkswaterstaat heeft de afgelopen dagen de diepte van de vaargeul in de Maas onderzocht. Uit dit onderzoek is gebleken dat de vaargeul veilig genoeg is om deze schepen naar Grave te begeleiden.”” Drie scheepseigenaren wilden daarvan gebruikmaken. Eenmaal in dieper water beland kunnen zij hun reis vervolgen.

Een van de schepen is de Con Zelo van schipper Gijs Rink. Dat schip kon niet weg uit de haven van Heijen.

 

Vandaag is een derde pomp ingezet om de capaciteit te vergroten.
Vandaag is een derde pomp ingezet om de capaciteit te vergroten.

Extra pomp voor Maas-Waalkanaal

Rijkswaterstaat zet vanaf vandaag een extra noodpomp in om scheepvaart op het Maas-Waalkanaal beperkt mogelijk te maken. Sinds maandag 3 januari draaien al twee noodpompen. Die zorgen voor een stijging van het waterpeil in het Maas-Waalkanaal met circa 12 centimeter per etmaal.

Het peil mag niet te snel stijgen, aldus Rijkswaterstaat. “Er moet worden voorkomen dat een soort ‘vloedgolf’ het kanaal wordt ingepompt die schade veroorzaakt aan sluisdeuren en kanaalwanden.”

Met de ingebruikname van derde pomp verwacht Rijkswaterstaat dat eind deze week weer beperkt scheepvaartverkeer mogelijk is op het Maas-Waalkanaal.

 

foto’s: Rijkswaterstaat

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.