Digitale radar Alewijnse-GEM doorstaat keuring

0

De nieuwe, geheel digitale rivierradar van Alewijnse Marine Systems en GEM Elettronica is met vlag en wimpel geslaagd tijdens de binnenvaartkeuringen in Koblenz. Daarmee is de laatste stap in het proces voor erkenning gezet en is de radar geschikt bevonden voor de markt.

De keuringen zijn uitgevoerd door keuringsinstantie Traffic Technologies Centre German Federal Waterways and Shipping Administration (FVT-WSV). Die spreekt volgens Alewijnse lovend „over de hoge kwaliteit en het scherpe beeld van de nieuwe Alewijnse-GEM Explorer R4 radar“.
Alewijnse is de eerste aanbieder van een digitale rivierradar. Ook de innovatieve weergave van alle scheepssensoren is revolutionair, waarbij mini-conning, AIS en radarbeelden op één groot 22” breedbeeldscherm worden weergegeven.

Digitaal
Voor de nieuwe radar gebruikt Alewijnse een innovatieve techniek waarbij informatie-uitwisseling tussen antenne en radarcomputer digitaal in plaats van analoog verloopt. “Dit levert grote voordelen op. Het radarplaatje is vele malen zuiverder, omdat de digitale techniek de valse echo’s herkent en alleen de daadwerkelijke echo’s laat zien.”
Het intelligent video processing (IVP) systeem optimaliseert de radarprestaties en optimaliseert diverse functionaliteiten zoals auto stc, scan to scan integratie en andere digitale filtertechnieken. “De IVP-techniek verzekert de radar van een zeer scherp en rustig radarbeeld, waarbij zelf de kleinste boeien in de omgeving te zien zijn. De radar is ook in staat om scherpe echo’s direct naast het schip weer te geven en dit naadloos op te schalen tot 64 kilometer.”

Flexibele radarkabel
“Een ander voordeel van de nieuwe radar is dat er geen grote logge bekabeling meer nodig is, omdat de antenne op ethernet is gebaseerd. De radarkabel is vele malen flexibeler, dunner en goedkoper. Een groot pluspunt wanneer op bestaande schepen een nieuwe radarkabel geplaatst moet worden.”

Gebruiksvriendelijk
Speciale aandacht is geschonken aan het bedieningsgemak van deze radar. De ontworpen “user interface” is gericht op een gemakkelijke en intuïtieve bediening met een ergonomisch ontworpen muis en/of toetsenbord. De multi-menu’s zorgen voor extra overzicht en geven de mogelijkheid de radar kleurinstellingen volledig aan te passen aan de wensen van de gebruiker.

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.