Deurganckdoksluis: het vullen is begonnen!

0

Een historisch moment voor de Antwerpse haven: vanaf vandaag (27 april) wordt de nieuwe Deurganckdoksluis met water gevuld. De komende zeven dagen stroomt er 1,6 miljoen kuub water in de sluis, die de tweede toegang gaat vormen tot het havengebied op de Linkerscheldeoever. Het water wordt overgeheveld vanuit het Waaslandkanaal.

De bouw van de Deurganckdoksluis heeft drie jaar geduurd. De sluis is heel belangrijk voor de toekomst van de haven en daarmee voor de hele Vlaamse economie. Via de Deurganckdoksluis kunnen vanaf maart 2016 de grootste containerschepen onafhankelijk van het getij de haven bereiken.

De economische noodzaak van de sluis stond al jaren vast, maar het realiseren van een doorbraak kostte politieke moed. Havendirecteur Eddy Bruyninckx sprak zijn hoop uit dat de politiek bij het Saeftinghedok dezelfde besluitvaardigheid aan de dag zal leggen. Het Havenbedrijf gaat de Vlaamse regering binnenkort formeel verzoeken spoedig met de eerste fase van dit project te beginnen. De eerste schepen zouden ten vroegste in 2021 in het nieuwe dok kunnen aanmeren.

 

tekst en foto: Sarah De Preter
Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.