Den Breejen scoort ‘hattrick’ voor Travelmarvel

0
De Travelmarvel Polaris. (foto Arie Jonkman)

De opdracht voor drie identieke 135 meter Rhinecruisers kwam van PCE uit Hamburg, die al eerder bij Den Breejen liet bouwen. De Australische touroperator APT voegt de Travelmarvel-beauty’s Polaris, Vega en Capella toe aan de Europese vloot van luxe riviercruisers.

Door corona-reistrubbels kon de opdrachtgever de bouwprogressie van de eerste twee alleen via IT volgen. De zusjes werden digitaal overgedragen. Eerst bij de proefvaart van nummer drie was er de fysieke first impression. Face-to-face was er voor de opdrachtgever 135 meter verrassing en voldoening.

Geloof in eerder opgedane betrouwbaarheid en kwaliteit van de bouwer lag hieraan ten grondslag. Natuurlijk zijn het fraai ingerichte schepen, iedere keer weer een stapje mooier. Het ingetimmerde comfort is van Willemsen, luxe kwaliteit is daarbij evident.

Inmiddels liggen de schepen op koers, Corona ging voor anker, het seizoen open. Ingeval het uw ‘lot’ is als gast aan boord van de Capella te zijn, bent u door de McGeary’s pub te bezoeken in de gelegenheid voor een extraordinairy experience.

U ervaart originele Australische ambiance! Waarom die Australische touch? In 1924 realiseerde de grondlegger van APT een reisbus en ging ermee toeren. Het chassis was van een afgedankte vrachtwagen. Inmiddels is APT groot en toert wereldwijd op niveau. Wellicht een succes doordat ze hun roots niet zijn vergeten!

Commercieel directeur Johan Kaasjager is alweer anderhalf jaar lid van het Den Breejen-directieteam. Hij volgde de nodige opleidingen, bekwaamde zich bij gerenommeerde bedrijven in de scheepsbouwdisciplines, vloog in dienst van de megajachtbouw een paar keer rond de wereld en landde vervolgens na een overdaad aan avontuur in Hardinxveld. Voor de switch van jacht- naar commerciële scheepsbouw solliciteerde hij op de functie van CCO. “De klik was er meteen”, zegt Johan, “en het scheepsbouw-DNA van het familiebedrijf voelde al snel vertrouwd.”

Buitenop de Travelmarvel Vega. (foto Pieter Inmijn)

Waarin onderscheiden de schepen zich?
“De opdrachtgever koos voor de kleur grafiet. Voor ons ook nieuw, het geeft een heel eigen karakter, eenvoudig chique. Van buiten zijn er nauwelijks verschillen, binnen is de stijl divers.”

Heeft corona jullie gehinderd in werk en business?
“Het heeft ons als werf minder geraakt dan de cruisebranche, waar de schepen vrijwel twee jaar de haven niet uit zijn geweest. Zoiets is ingrijpend en raakt de hele sector. We konden een deel opvangen door te focussen op afbouw van tankers en op reparatieklussen. Gelukkig kan de cruisevaart weer van start en worden de schepen voorbereid op het nieuwe seizoen, zoals de Emerald Luna in haar laatste afbouwfase.”

Hebben jullie voldoende werk in portefeuille?
“We klagen niet. Voor de kade ligt het imposante casco van de tanker Monaco, die we afbouwen in opdracht van een Belgische klant. We hebben veel winterwerk mogen uitvoeren aan eerder gebouwde cruiseschepen, maar ook aan andere. De Elegant Lady is daar een voorbeeld van.”

“In Frankrijk heeft aangepaste regelgeving gezorgd voor uitgebreid werk aan Scenic-cruisers. Een Oranje Nassau en nog enkele schepen liggen nu voor onderhoud in de haven. Als nieuwbouw verwachten we nog twee Stolt-tankers en vier LPG-tankschepen voor GEFO. Daarbij draait onze draaierij ook volop voor derden. We zijn in beweging en dat is belangrijk. We focussen op klanttevredenheid”, klinkt het gepast trots!

Ervaring maakt het verschil

De 135 x 11,45 meter grote casco’s zijn door RensenDriessen Shipbuilding gerealiseerd op de Roemeense werf Santierul Naval in Orsova. Eenmaal afgewerkt bij Den Breejen door projectleider Wilfried van der Drift en zijn team geven de 135 meter staal- met veel glasconstructies een transparantie die fraai oogt en zo strak is als de tekening.

Van der Drift is gepokt en gemazeld in de passagiersschepen en legt nadruk op een goede werksfeer met collega’s en onderaannemers. De quote ‘vind een job naar je zin en je zal nooit meer hoeven te werken in je leven’, had van Wilfried kunnen zijn.

De Travelmarvel Capella. (foto Pieter Inpijn)

One-stop-shop

Het interieur van de lookalikes is onderscheidend. Willemsen Interieurbouw & Scheepsbetimmering BV maakte in samenwerking met Liane van Leeuwen van Studio L het verschil. De Willemsen-BV biedt een totaalconcept, ofwel een one-stop-shop met ontwerp, concept, interieur, meubilair en aankleding, en dat gebeurt in samenwerking met opdrachtgever en architect.

In de scheepvaartbranche is het bedrijf onlosmakelijk verbonden met stijl, trends, luxe en uniek kwaliteitslabel. De focus ligt op geluid, milieu en duurzaamheid. Van Leeuwen is expert in design. Zij ontwerpt met passie, stijl en oog voor detail. Is pas tevreden als het resultaat vernieuwend exclusief is en blijft. Verrassend sfeervolle elementen aan boord zijn het label van Liane.

Den Breejen Shipyard

Den Breejen Shipyard blijft zich richten op waar ze al jaren goed in zijn: de ontwikkeling van binnenvaartschepen naar een hoger niveau. De werf voorziet in uitvoerige scheepsbouw en engineeringsfaciliteiten voor passagiersschepen, vracht- en containerschepen, chemicaliën- en tankschepen. Ook zijn ze gespecialiseerd in het bouwen van diverse typen veerponten, constructies en werk aan kleine zeevaart. Het laatste is mogelijk door recente uitbreiding van de haven en een forse investering in nieuwe kades.

“Had ik naar consumenten geluisterd, dan zou ik gevraagd zijn een sneller paard te bouwen”, is een beroemde uitspraak van Henry Ford. Hij realiseerde zijn T-Ford! Ook Den Breejen Shipyard bewijst dat de toekomst onvoorspelbaar is, ervaring het verschil maakt en elk nieuwbouwschip of cruiser innovatie voor de boeg heeft.

Tekst: Johan de Witte

 

De Travelmarvel Capella bij Den Breejen voor de wal. (foto Pieter Inpijn)

 

(foto den Breejen Shipyards)

 

(foto den Breejen Shipyards)

 

 

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.