- Advertentie -
- Advertentie -

Deling

- Advertentie -

Delen

2-wekelijkse column, geschreven door Michel Gonlag.

In Duitsland is sprake van een tweedeling van de samenleving, een beetje vergelijkbaar met de VS, al verschilt de inhoud nogal. Waar het in Amerika draait om of kinderen al dan niet gewapend naar school mogen en nog meer zaken die je niet kunt verzinnen, maken ze zich bij onze Oosterburen gewoon druk over energiewinning en milieu. ‘Warmtepomp-gate’ (over de wet tot verplicht gebruik van aardwarmte in plaats van stookolie verbranden) splijt de samenleving. De helft is tegen, de andere helft gaat het niet ver genoeg.

De regering had het wetsvoorstel ouderwets vlak voor het zomerreces door het parlement willen jassen, maar die vlieger ging niet op. ‘Ondemocratisch’ oordeelde de rechter en zette daarmee de regering in haar hemd. De regering wil haast maken met de ‘Klimawende’, ofwel het klimaatneutraal maken van de Duitse samenleving vóór 2045.

Let wel: dit is dezelfde regering die de vaarwegen niet de moeite waard vindt om in allerijl op te knappen zodat het vervoer erover ongehinderd kan toenemen, terwijl de binnenvaart door die nalatigheid nu juist onnodig worstelt met de gevolgen van de klimaatverandering. In Berlijn missen ze de boot omdat ze het hele plaatje niet overzien. Onervaren? Of gebrek aan kwaliteit?

Niet zo gek hoor, capabele managers kijken wel uit om in de politiek te gaan. Afbraakrisico is veel te groot. Bovendien betaalt het (relatief) slecht. Dat in Nederland Mark Rutte het dertien jaar volhield als premier, is wonderlijk en een beetje verdacht. Kreeg hij echt geen leuke functie elders aangeboden? De aankondiging van zijn vertrek was het startsignaal voor politici die over elkaar tuimelend meldden er ook de brui aan te geven. De reden dat Sigrid vertrekt is wrang. Elk kwartier een haatmail. Wat zijn er toch veel mensen met een steekje los (of was het telkens dezelfde?).

Als dat werkelijk was omdat ze een vrouw is, dan is het wel lekker puh dat zowel de VVD als het nieuwe linkse blok straks geleid wordt door dames. Oké, van dat linkse blok had ik nog niet mogen verklappen. Dilan Yesilgöz gaat de VVD leiden. Naaldhakken voor comfortabele stappers. Dilan heeft niet alleen een verleden als vluchteling in een bootje uit Turkije, maar ook ervaring als lid van GroenLinks, SP en PvdA. Zij brengt graag partijen bij elkaar. Dat zal nodig zijn.

Van een tweedeling in de samen­leving is in Nederland geen sprake. Eerder van een twintigdeling, gezien het huidige aantal politieke partijen. Voordat Dilan een plukje partijtjes tot een coalitie kan smeden, moet ze de verkiezingen winnen. We zijn alweer vergeten dat de VVD voordat Mark Rutte lijsttrekker werd, nooit eerder de grootste partij was. Kan niet wachten tot het 22 november is.

Michel Gonlag
- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -