- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsDelftse studenten presenteren foiling raceboot op vloeibare waterstof

Delftse studenten presenteren foiling raceboot op vloeibare waterstof

- Advertentie -

Delen

Het TU Delft Hydro Motion Team heeft een foiling raceboot op vloeibare waterstof gebouwd. Op woensdag 14 mei presenteerden de studenten hun wereldprimeur, waarmee ze van 30 juni tot en met 5 juli meedoen aan de Monaco Sea Lab 2025. Met hun hightech vaartuig willen de 25 Delftse studenten laten zien dat “écht duurzame én schaalbare scheepvaart binnen handbereik is”.

Het TU Delft Hydro Motion Team, bestaand uit 25 studenten uit disciplines als werktuigbouwkunde, elektrotechniek, maritieme techniek en luchtvaart, timmert sinds 2005 aan de weg met duurzame boten. Ze werden wereldkampioen met een zonneboot in 2019, bouwden de eerste ‘vliegende’ waterstofboot ter wereld in 2021, wonnen de Monaco Energy Boat Challenge in 2023 en staken vorig jaar als eersten met een waterstofboot de Noordzee over.

Vloeibare waterstof

Dit jaar verleggen de studenten opnieuw grenzen: de eerste foiling raceboot ter wereld die volledig op vloeibare waterstof vaart. Hun doel is de grootste duurzame botenrace ter wereld, de Monaco Sea Lab 2025, winnen én bewijzen dat vloeibare waterstof hét maritieme alternatief van de toekomst is.

Aan het project werken studenten uit tien verschillende opleidingen, ondersteund door meer dan honderd partners en gebruikmakend van de geavanceerde faciliteiten van de TU Delft. Grote namen als DEME, TNO, Feadship en Boskalis ondersteunen het team met kennis, techniek en materiaal.

Die samenwerking resulteert in een vaartuig waarin innovatie, topprestaties en duurzaamheid hand in hand gaan. De romp is bijna volledig van lichte en supersterke koolstofvezel en dit jaar worden er voor het eerst ook onderdelen uit flax-composiet gebruikt, een natuurlijk materiaal op basis van lijnvezel dat nóg duurzamer is.

De eerste test in het water. (foto TU Delft Hydro Motion Team)

Hydrofoils

Centraal in de boot zit een technologisch hoogstandje: een speciaal ontwikkelde cryogene tank uit Zuid-Korea. Die heeft meerlaagse vacuümisolatie en een dubbelwandig composiet om waterstof bij -253°C op te slaan. Slim gebruik van restwarmte uit de 40 kW brandstofcel zorgt ervoor dat de waterstof precies op de juiste temperatuur wordt aangeleverd aan de cel. De tank houdt de warmteoverdracht naar buiten beperkt tot slechts 7 Watt, een klein getal en essentieel voor de veiligheid én efficiëntie.

De echte blikvangers zijn echter de drie verstelbare hydrofoils: de smalle vleugels onder de romp die bij hogere snelheid de hele boot uit het water tillen. Minder weerstand betekent meer snelheid en minder energieverbruik. Foilend met 40 kilometer per uur verbruikt de boot evenveel stroom als op 20 kilometer varend door het water. De foils worden continu bijgestuurd door een controlesysteem dat elke seconde tweehonderd keer de hoek van de foils aanpast op basis van sensorinformatie. Zo blijft de boot stabiel ‘vliegen’, zelfs bij hoge snelheid of golven.

De voortstuwing gebeurt via een compacte, elektrische vliegtuigmotor, gekoppeld aan een schroef die speciaal is ontworpen voor maximale efficiëntie. Nieuw is dat de achterste strut (steunconstructie) met roer en schroef 180° roteerbaar is. Daardoor kan de boot op lage snelheid om zijn as draaien, een groot voordeel bij manoeuvreerproeven.

Het team bestaat uit 25 studenten van tie opleidingen. (foto TU Delft Hydro Motion Team)

Klaar voor Monaco

De prestaties van de nieuwe Delftse boot zijn indrukwekkend. Foilen kan al vanaf 11 knopen (circa 20 kilometer per uur), de cruisesnelheid ligt rond 21 knopen (40 kilometer per uur) en de verwachte topsnelheid is minstens 27 knopen.

Tijdens de Monaco Sea Lab 2025 doet TU Delft Hydro Motion Team mee aan drie onderdelen: de snelheidswedstrijd, de manoeuvreerwedstrijd en de duurwedstrijd. Het doel gaat verder dan winnen; het team wil laten zien dat duurzaamheid en prestaties samen kunnen gaan en dat vloeibare waterstof niet langer toekomstmuziek is maar vandaag al schaalbaar, veilig en efficiënt inzetbaar is.

“Juist in een sector waar batterijopslag tekortschiet, biedt waterstof de sleutel naar een emissievrije maritieme toekomst”, is de boodschap van het team. “Als studenten binnen een jaar deze doorbraak kunnen realiseren kan de rest van de industrie niet achterblijven.” Het team daagt de maritieme sector uit om te kiezen voor waterstof en zo werken aan de groene transitie op zee.

Meer weten of de race volgen? Kijk op hydromotionteam.nl. 

 

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -