- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsDelftse leerlingen winnen met slimme plasticvanger

Delftse leerlingen winnen met slimme plasticvanger

- Advertentie -

Delen

Met hun idee voor een slimme plasticvanger wonnen leerlingen van het Christelijk Lyceum Delft woensdag 19 mei het technasiumproject dat Maritiem Museum Rotterdam, in samenwerking met Clear Rivers organiseerde. Ze ontvingen hun prijs uit handen van de Rotterdamse wethouder Arno Bonte, museumdirecteur Bert Boer en Ramon Knoester, oprichter en directeur van Clear Rivers.

Van het Maritiem Museum Rotterdam en Clear Rivers (een non-profitorganisatie die zich inzet om rivieren plasticvrij te maken)  kregen technasiumleerlingen de opdracht om een slimme plasticvanger te ontwikkelen. Scholieren van zeven technasia verdiepten zich in manieren om drijvend plastic uit het water te halen en ontwierpen hun eigen plasticvangers. Ontwerp ‘de Zeekoe’ van het team van het Christelijk Lyceum Delft kwam als winnaar uit de bus. Tijdens de finale, die 19 mei plaatsvond in de RDM Campus Innovation Dock in Rotterdam, werden prototypes getest in een bassin.

Plasticvrije wateren

“Rotterdam bouwt aan een circulaire economie”, zei wethouder Arno Bonte van duurzaamheid, luchtkwaliteit en energietransitie. “Plasticvrije wateren zijn hier een belangrijk onderdeel van. Hier hebben we iedereen bij nodig en kunnen we niet vroeg genoeg mee beginnen. Daarom is het zo mooi dat het Maritiem Museum dit project jaarlijks organiseert en deze keer samen met Clear Rivers enthousiaste jonge talenten heeft begeleid. Deze leerlingen zijn letterlijk de toekomst voor een schone, duurzame stad en een voorbeeld voor hun leeftijdsgenoten. Daar kunnen zij trots op zijn. Ik ben dankbaar voor hun werk!”

Technasium prototypes testen met Maritiem Museum
Tijdens de finale, die 19 mei plaatsvond in de RDM Campus Innovation Dock in Rotterdam, werden prototypes getest in een bassin. (foto Marco de Swart)

Offshore Experience

De winnende leerlingen, Maria, Marijn, Jade en Thijs, mogen hun idee pitchen in de tentoonstelling Offshore Experience van het Maritiem Museum. Daar gaan ze de strijd aan met andere innovatieve maritieme plannen. Bezoekers van de Offshore Experience kunnen stemmen op het beste idee. Vervolgens mag het team met de meeste stemmen zijn idee voorleggen aan een expert van onderzoeksinstituut MARIN. Mogelijk leidt dat tot een levensvatbaar plan, dat daadwerkelijk kan worden uitgevoerd.

Het Maritiem Museum organiseert dit educatieve project jaarlijks om leerlingen aan het denken te zetten over duurzame oplossingen voor de toekomst. Dit gebeurt steeds in samenwerking met een andere partner uit de maritieme sector. Volgend jaar wordt dit educatieprogramma uitgebreid in samenwerking met Technasium Nederland: vanaf dat moment kunnen dertig scholen uit het hele land deelnemen.

 

(foto Marco de Swart)

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -