Donderdagochtend 6 augustus vond een opmerkelijk transport plaats bij Museumwerf Vreeswijk. Een speciale transportwagen van de firma Brouwer droeg een prominent scheepsonderdeel van de ene naar de andere kant van het werfterrein. Het is de oude kop van de Christina. Het gevaarte werd neergezet op een plek waar er verder aan kan worden gewerkt.
De Christina was een zandschip, eigendom van de familie Van Dijk. Een aantal jaren terug is de heveaak geschonken aan de Museumwerf Vreeswijk. Daarmee keerde het schip, na zestig jaar afwezigheid, terug naar zijn oude thuishaven. De werf wilde de verwaarloosde aak, die toen nog als woonschip was opgebouwd, restaureren en inrichten als tentoonstellingsschip. Na afbraak van de opbouw bleef het echter stil rond het oude zandschip.
Zandwinning
De restauratieplannen bleken niet haalbaar. De vraag drong zich op wat er dan met het schip moest gebeuren? Sloop was geen optie, want de Christina is in cultuurhistorisch opzicht belangrijk. Ze herinnert aan de Vreeswijkse zandwinning.
Veel van haar verhalen zijn bewaard gebleven. Dit jaar verschenen haar oorlogsherinneringen in het boek Laverend de Oorlog door (uitgegeven door de Landelijke Vereniging tot Behoud van het Historisch Bedrijfsvaartuig ter herdenking van 75 jaar bevrijding).
In drieën
De Museumwerf ontwikkelde andere ideeën: radicaal anders en toch ook weer niet. Voor de Christina is nog steeds een functie weggelegd als verhalenschip. Maar uniek is wel dat ze tevens boegbeeld van de Museumwerf wordt én twee bestaande gebouwen met elkaar zal verbinden.
Dit kan alleen als ze zich in drieën splitst. Dat is ook precies wat er gaat gebeuren. Kop, kont en ruim worden van elkaar gescheiden, waarbij met het afsnijden van het voorschip de kop er letterlijk af is.
De boeg wordt als eerste opgeknapt. Uitgangspunt hierbij is dat de ouderdom gezien mag worden. Het losse gevaarte is neergezet op een tijdelijke werkplek. Na deze tussenstop krijgt de opgeknapte boeg een plaats naast de ingang van het terrein. Daar moet Christina’s kop als Vreeswijks boegbeeld de aandacht trekken.
Achterschip vol verhalen
Het achterschip van de Christina wordt ook aangepakt. Het krijgt opnieuw gangboorden en een roefje, net als vroeger. Het kleine schippersverblijf wordt ingericht en gemakkelijk toegankelijk gemaakt. Binnen kan het publiek kennismaken met verhalen over de Vreeswijkse zandwinning en de familie Van Dijk. Het zetboord naast de roef, waarop de scheepsnaam en de thuishaven worden vermeld, maken het geheel compleet.
Het losse ruim, waarin de Van Dijken voorheen ontelbare beugelzakken zand hebben geleegd, blijft eveneens behouden. In de vernieuwde opzet van de Museumwerf is het ruim van de Christina nodig om het bezoekerscentrum en de exporuimte met elkaar te verbinden. Met de Christina-corridor wordt tegelijk een coronavrije doorlooproute mogelijk gemaakt. Door toevoeging van attributen op en in het oude ruim is de achtergrond van zandwinning straks zichtbaar.
Wegens de coronamaatregelen is Museumwerf Vreeswijk tot nader orde gesloten. Het terrein is wel toegankelijk.