Containerbinnenvaart gaat samenwerken in West-Brabant Corridor

0
Het contract voor de ondersteuning wordt ondertekend door Emile Hoogsteden (midden) van Havenbedrijf Rotterdam en een delegatie namens de West-Brabant Corridor: Wil Versteijnen van BTT (links) en Luc Smits van CCT. (foto HbR)

Barge Terminal Tilburg, Combined Cargo Terminals, Moerdijk Container Terminals en Danser Group gaan op de route tussen Tilburg, Moerdijk en de Rotterdamse haven lading bundelen. Hierdoor zijn minder schepen nodig, wat filevorming bij de terminals in Rotterdam vermindert.

De samenwerking van deze marktpartijen en de deepsea terminals in de Rotterdamse haven in de ‘West-Brabant Corridor’ is het eerste concrete initiatief uit het containerbinnenvaartoverleg onder regie van Havenbedrijf Rotterdam. Het Havenbedrijf ondersteunt de samenwerking uit de incentive-regeling en het sectoroverleg dat vorig jaar is gestart om de vertragingen in de afhandeling op de zeehaventerminals tegen te gaan.

De samenwerking betekent in de praktijk dat schepen bij meerdere terminals in Moerdijk en Tilburg lading combineren voor één deepsea containerterminal in Rotterdam of andersom. “De containerzeeschepen worden steeds groter”, aldus Luc Smits, managing director van Combined Cargo Terminals (CCT) in Moerdijk. “Het achterland zal mee moeten evolueren door te bundelen en in corridors te denken in plaats van achter elkaar aan te varen. Op deze manier blijft de binnenvaart een betrouwbare en concurrerende dienst.”

 

Overkoepelend belang

Het initiatief is een voortvloeisel uit het sectorbrede containerbinnenvaartoverleg dat het Havenbedrijf Rotterdam op 8 september vorig jaar startte. Dat was een reactie op de oplopende wachttijden bij de deepsea terminals in Rotterdam.

“Wij zijn zeer verheugd met deze actie en de samenwerking tussen deepsea terminals, inland terminals en vervoerders”, aldus Emile Hoogsteden, directeur Containers, Breakbulk & Logistics van het Havenbedrijf. “Het is goed om te zien dat deze partijen denken vanuit het overkoepelende ketenbelang en hiermee bijdragen aan een soepele afhandeling van de containerbinnenvaart. Zo werken we gezamenlijk aan de doorontwikkeling van Rotterdam en Nederland als de meest efficiënte en betrouwbare logistieke hub van Europa.”

 

Schaalvergroting

In de haven van Rotterdam worden jaarlijks ruim 12 miljoen eenheden containers overgeslagen, waarvan er ruim 3 miljoen per binnenvaartschip worden aan- en afgevoerd. “Samenwerking op de hoofdcorridors is een must”, stelt Wil Versteijnen van Barge Terminal Tilburg (BTT). “Dit leidt tot de schaalvergroting die noodzakelijk is voor de hele keten.”

De dienst kent daarom ook een ‘open access’-beleid. Iedere verlader kan er gebruik van maken. “Dat door de bundeling de schepen een nog betere bezettingsgraad bereiken, is ook nog eens goed nieuws vanuit milieuperspectief”, voegt Ben Maelissa, managing director Danser Group, toe.

Het initiatief sluit tevens goed aan bij de programma-aanpak goederenvervoercorridors, waarin het ministerie van I&W, provincies, havenbedrijven, de Topsector Logistiek en het bedrijfsleven samen werken aan zogenoemde ‘Topcorridors’.

 

Het contract voor de ondersteuning werd ondertekend door Emile Hoogsteden (midden) van Havenbedrijf Rotterdam en Wil Versteijnen (links) van BTT  en Luc Smits van CCT namens de West-Brabant Corridor. (foto HbR)

Financiële steun

De start van de West-Brabant Corridor wordt financieel gesteund vanuit de incentive-regeling die het Havenbedrijf Rotterdam tijdens de eerste bijeenkomst van het containerbinnenvaartoverleg heeft ingesteld. In totaal is 3 miljoen euro beschikbaar ter ondersteuning van initiatieven uit de markt die op korte termijn een bijdrage kunnen leveren aan een betrouwbare en efficiëntere afhandeling van de containerbinnenvaart in Rotterdam. De voorstellen konden tot 1 januari 2018 ingediend worden.

Ook vanuit Moerdijk wordt de nieuwe samenwerking financieel ondersteund. De West-Brabant Corridor past binnen de Logistieke Innovatieagenda. Dit is een samenwerking tussen het Havenbedrijf Moerdijk, de logistieke dienstverleners in Moerdijk en TNO om de logistieke draaischijffunctie van Moerdijk verder te optimaliseren en verduurzamen.

 

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.